Τουρκικό «χαστούκι» στον Πάπα και το Φανάρι

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2005 18:02
UPD:18:03

A- A A+

Καμία επίσημη αντίδραση δεν υπάρχει από το Βατικανό στην πρόσκληση του προέδρου της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ να επισκεφθεί ο Πάπας Βενέδικτος την χώρα το 2006, ενώ έχει προσκληθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη φέτος με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ανδρέα 29-30 Νοεμβρίου.

Ο ιταλικός τύπος γράφει ότι υπάρχει ένα κλίμα δυσαρέσκειας στο Βατικανό.

Η «La Stampa» με τίτλο «Τουρκική απρέπεια στον Πάπα» γράφει «Η Αγκυρα έδωσε αυτό που η διπλωματία χαρακτηρίζει "ηχηρό χαστούκι" στον Βενέδικτο πρωτίστως, αλλά και στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Πράγματι η απάντηση της Τουρκίας στην πρόταση του Πάπα να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη ουσιαστικά είναι μια αρνητική απάντηση, αφού λέει ότι μπορεί να γίνει μόνο το 2006. Μία απάντηση, που προκάλεσε απογοήτευση στο Βατικανό, γιατί ο Βενέδικτος ήθελε να παραστεί στην εορτή του Αγίου Ανδρέα».

Η τουρκική χειρονομία εξηγείται και από τη διαφαινόμενη ελπίδα της Αγκυρας να αμβλύνει την τεκμηριωμένη αντίθεση του τωρινού Πάπα στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., μια αντίθεση που η ¶γκυρα ελπίζει ότι ο νέος Πάπας θα μετατρέψει ή τουλάχιστον δεν θα την διακηρύσσει τώρα που βρίσκεται στον παπικό θρόνο.

Η πρόσκληση της Τουρκίας προς τον Πάπα έχει μια άλλη όψη: Είναι η απάντηση της Αγκυρας στις πιέσεις του Βατικανού και των Ορθοδόξων, προκειμένου να προσκληθεί από τις τουρκικές αρχές στις 30 Νοεμβρίου.

Η Αγκυρα αμφιταλαντεύτηκε για μήνες απέναντι σε αυτό το κοινό αίτημα. Για πολλούς λόγους: Ο πρώτος είναι ότι η Αγκυρα φοβόταν ότι ο Βενέδικτος 16ος θα μπορούσε να προσφωνήσει δημόσια τον Βαρθολομαίο Α' ως Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ενώ η Τουρκία του αναγνωρίζει μόνο τον τίτλο Πατριάρχης Φαναρίου.

Κατά δεύτερο λόγο, η Αγκυρα φοβόταν ότι ο Πάπας θα μπορούσε να υποστηρίξει ανοιχτά στην Τουρκία το ακανθώδες ζήτημα των Ορθοδόξων για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Κατά τρίτο λόγο, η Αγκυρα φοβόταν ότι από μία συνάντηση ανάμεσα στους δύο ανώτατους εκπροσώπους της Χριστιανοσύνης, στη διάρκεια της αρχικής φάσης των διαπραγματεύσεων Τουρκίας- Ε.Ε. θα μπορούσαν να εκφραστούν κοινές θέσεις ως προς τους πρακτικούς περιορισμούς της ελευθερίας της θρησκείας στην Τουρκία.

Τελευταίος λόγος, αλλά όχι λιγότερος σημαντικός, η Αγκυρα με την πρόσκληση που μετατίθεται για το 2006, θέλησε να επιβεβαιώσει την αρχή ότι οι ημερομηνίες των επισκέψεων των αρχηγών κρατών, όπως του Πάπα της Ρώμης, καθορίζονται από το τουρκικό κράτος και όχι από τις θρησκευτικές αρχές. Μια αρχή που κινδυνεύει, όμως, κατά τις εκτιμήσεις πολλών παρατηρητών, να εμφανισθεί ως παραβάν πίσω από το οποίο μπορούν να διαφανούν λιγότερο κοσμικά κίνητρα, ειδικά εφόσον η μετάθεση της πρόσκλησης του Πάπα για το 2006 αιτιολογείται με την πρόθεση να προωθηθεί «ο διάλογος μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών».

Πηγή: AΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή