«Πρωτάρα» στις εκλογικές... αθλοπαιδιές

Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2005 15:00

A- A A+

Αγκελα Μέρκελ. 51 ετών. Πρόεδρος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Ευαγγελική στο δόγμα, άτεκνη και παντρεμένη για δεύτερη φορά.

Μεγάλωσε στην πάλαι ποτέ Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία. Θυμάται πολύ καλά στο δεύτερο μισό του 1961 να ορθώνεται το Τείχος του Βερολίνου. Ηταν μέλος της νεολαίας του κομμουνιστικού κόμματος, FDJ, επειδή έτσι έκαναν όλοι, όπως έχει παραδεχτεί. Ενεργοποιήθηκε στην πολιτική με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Στις αρχές του 1990 έγινε αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του πρώτου Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού της Ανατολικής Γερμανίας Λόταρ ντε Μεζιέρ. Στην ενωμένη Γερμανία, έγινε υπουργός στις κυβερνήσεις του Χέλμουτ Κολ.

Πεισματάρα και φιλόπονος. Αν και δεν ήταν ποτέ ενθουσιώδης με τον αθλητισμό, επειδή δεν έπαιρνες δίπλωμα πανεπιστημίου, αν δεν έτρεχες σε 16 δευτερόλεπτα τα 100 μέτρα, η Μέρκελ τα κατάφερε να πιάσει την επίδοση, με πάρα πολύ εξάσκηση.

Τολμηρή, αν και νεήλυς στην πολιτική σκηνή. Ως Γενική Γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών το 1999, ήταν η μόνη που τόλμησε να ζητήσει την «κεφαλή επί πίνακι» του πρώην μέντορά της Χέλμουτ Κολ, για οικονομικό σκάνδαλο. H «πατροκτονία» επιβραβεύθηκε πανηγυρικά στο συνέδριο του 2000. Ανακηρύχθηκε πρόεδρος του κόμματος με... 96% των ψήφων.

Στην εξωτερική πολιτική, είναι αρκετά ρηξικέλευθη. «Πρόεδρε Μπους κάντε το Μεξικό αμερικανική πολιτεία και μετά εμείς θα κάνουμε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Τουρκία», είναι ο αφορισμός της για το επίμαχο θέμα. Eνδεικτικό ότι θα χορέψει την Αγκυρα στο «ταψί», ανεβάζοντας τον πήχη των όρων ένταξης και επιμένοντας στην άμεση υλοποίησή τους.

Από την άλλη, θυμηθείτε και το «ναι» της στον πόλεμο στο Ιράκ.

Ξέρει να αμύνεται, περνώντας στην επίθεση. Αυτοί που την υποτίμησαν ως αντίπαλο το μετανιώνουν. Τα θύματά της στην κομματική ηγεσία, που παραδοσιακά κυριαρχείται από άνδρες, είναι πολλά, όπως ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Επιδεκτική μαθήσεως. Τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις κάλπες της 18ης Σεπτεμβρίου 2005 έχει αποφύγει τα σοβαρά λάθη, σε τέτοιον βαθμό ώστε έχουν ξεχαστεί οι παλαιότερες γκάφες της, όπως εκείνη όταν μπέρδεψε το καθαρό με το μεικτό εισόδημα.

Θα γίνει μια δεύτερη «Θάτσερ»; «Δεν νομίζω. Αυτή είναι χημικός, εγώ είμαι φυσικός», απαντά η ίδια χαριτολογώντας. Το 1987 η κα Μέρκελ δημοσίευσε εργασία στο επιστημονικό πεδίο της υπό τον τίτλο: «Μη εμπειρική παραμετρική εκτίμηση για την στατιστικώς μη επαληθεύσιμη θεωρία της μονομοριακής διάσπασης της ένωσης του οξειδίου του υδρογόνου μέσα στο μεθυλαίνιο».

H προσωπική γοητεία και η επιμελημένη εμφάνιση δεν ήταν ποτέ από τα βασικά της όπλα, σε αντίθεση με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η κόμμωσή της παρουσίαζε τέτοια εικόνα που εταιρεία ενοικίασης ιδιωτικών αυτοκινήτων είχε σε διαφήμισή της τη φωτογραφία της με τη λεζάντα: «θέλετε νέα κόμμωση» και ακριβώς δίπλα άλλη φωτογραφία με τη λεζάντα: «Νοικιάστε λοιπόν ένα αυτοκίνητο πολλών χρήσεων», παρουσιάζοντας τα μαλλιά της Μέρκελ ανεμοσκορπισμένα.

Ο κομμωτής Ούντο Βαλζ μεταμόρφωσε το παρουσιαστικό της. Λεπτομέρεια: πριν περίπου 30 χρόνια ο Βαλζ μεταμόρφωσε και την Ούρλικε Μάϊνχοφ, την επαναστάτρια που προκαλούσε ρίγη στα συντηρητικά στρώματα του πληθυσμού της τότε Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Ερωτώμενη πώς θα κατένειμε ένα τριήμερο στο οποίο θα είχε απόλυτη ελευθερία προσωπικής δράσης, εκείνη απάντησε ότι θα νοικοκύρευε το διαμέρισμά της, ιδίως τακτοποιώντας τα βιβλία της. Η Μέρκελ πιστεύει ότι μαγειρεύει καλά και ενίοτε προετοιμάζει ένα πλήρες γεύμα στον σύζυγό της Ιοακίμ Σάουερ. Οι σπεσιαλιτέ της; Σούπες, σνίτσελ, ψαρικά, διάφορα κέικ.

Τέλος, η «Πρωτάρα» που εμφανίστηκε ως κομήτης στο προσκήνιο των εκλογών δηλώνει γοητευμένη από τον ηθοποιό Ντάστιν Χόφμαν, που το 1967 υποδύθηκε τον «Πρωτάρη» στην ομώνυμη ταινία. «Ακόμη και στα 68 του χρόνια δεν μου είναι αδιάφορος».

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή