News Corp.: Σε αδιέξοδο η εταιρεία στην Κίνα λέει ο Murdoch

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2005 10:20
A- A A+

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ, μετά την αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής της Κίνας, αναφορικά με την χαλάρωση των ελέγχων στους διεθνείς οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης, βρέθηκε η εταιρεία του Rupert Murdoch, News Corp.

Ο πρόεδρος της News Corp. Rupert Murdoch.

«Πριν από ένα χρόνο θα έλεγα ότι υπάρχει μεγάλο άνοιγμα», ανέφερε ο Murdoch, 74 ετών μιλώντας σε συνέδριο μέσων στις 16 Σεπτεμβρίου στη Ν. Υόρκη, συμπληρώνοντας: «Η σημερινή τάση είναι η αντίθετη. Οι αρχές έχουν γίνει παρανοϊκές με το θέμα του τι επιτρέπεται».

Οι αξιωματούχοι στην Κίνα ερευνούν τη News Corp, για συνεργασία με μη εγκεκριμένα τοπικά δίκτυα, σύμφωνα με δημοσίευμα στη Wall Street Journal τον περασμένο μήνα, επικαλούμενο στέλεχος στο τμήμα της εταιρείας, Star TV. Η News Corp., η Viacom Inc. και άλλες εταιρείες μέσων, θέλουν να επεκταθούν στην Κίνα, όπου οι πωλήσεις στην αγορά τηλεοπτικών διαφημίσεων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1/3 φέτος, στα 24 δισ. δολ. φέτος.

«Οι Κινέζοι κάνουν ο,τιδήποτε μπορούν για να διαχειριστούν την είδηση», ανέφερε ο Richard Parsons, ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Time Warner Inc., μιλώντας στο συνέδριο, το οποίο φιλοξενούσε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Bill Clinton και τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της Sony Corp., Howard Stringer. «Κάνουν ανοίγματα όποτε θέλουν και στους δικούς τους ρυθμούς».

Ακόμη, υπάρχει όριο για το πόσο η κυβέρνηση της Κίνας μπορεί να ελέγχει την μαζική είσοδο ξένων στοιχείων, είπε ο Murdoch, επικαλούμενος τη διάθεση φθηνών πειρατικών αντιγράφων έργων του Hollywood στην Κίνα και μάλιστα πολύ νωρίτερα από την προβολή τους στις αίθουσες των ΗΠΑ.

«Σε αυτά τα έργα μπορούν να δουν πως ζούνε οι Αμερικανοί, πώς ζούνε οι άνθρωποι σε άλλα μέρη του κόσμου», συμπλήρωσε. Είναι πολύ έξυπνοι άνθρωποι. Και αυτό είναι μια διαρκής επίδραση την οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει».

Τα απερίφραστα σχόλια του Murdoch, είναι ο απόηχος των σχολιών που είχε κάνει το 1993, όταν ο πρόεδρος της News Corp. είχε πει ότι οι πρόοδοι των τηλεπικοινωνιών, είναι αναμφίβολα μία απειλή για τα ολοκληρωτικά καθεστώτα παντού.

Στη συνέχεια προσπάθησε να εξευμενίσει την Κίνα, αφαιρώντας το BBC World Service από το Star TV και αρνούμενος το 1998 να αφήσει τη θυγατρική της News Corp., HarperCollins, να εκδώσει ένα βιβλίο από τον πρώην κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, Chris Patten, που ασκούσε κριτική στην Κίνα.

Η News Corp., με έδρα τη Ν. Υόρκη, αγόρασε το Star TV το 1993 από τον Richard Li, τον γιο του δισεκατομμυριούχου του Χονγκ Κονγκ Li Ka-shing, τον πλουσιότερο Ασιάτη επιχειρηματία. Στο Star TV επετράπη να εκπέμπει μόνο στα ξενοδοχεία και σε επιλεγμένα συγκροτήματα κατοικιών στη χώρα.

Η News Corp. σχεδίασε να δαπανήσει 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα περίπλοκο joint venture για την ενοικίαση κάποιων δραστηριοτήτων σε τοπικό κανάλι στη βορειοδυτική επαρχία του Qinghai, σύμφωνα με δημοσίευμα στην WSJ στις 25 Αυγούστου. Το σχέδιο δέχθηκε πιέσεις από άλλες εταιρείες μέσων, που επιζητούσαν παρόμοιες συμφωνίες, ανέφερε το δημοσίευμα.

Τα σχόλια του Murdoch, ακολουθούν την αύξηση των ελέγχων στα τηλεοπτικά venture φέτος, τις κατηγορίες κατά του ρεπόρτερ Ching Cheong για κατασκοπεία τον μήνα που πέρασε και την αποκάλυψη από την Yahoo! Inc. ότι παρέδωσε έγγραφα στην κινεζική κυβέρνηση, τα οποία οδήγησαν στην καταδίκη τοπικού δημοσιογράφου.

Ο πρόεδρος της News Corp. κατέκρινε την απόφαση της Yahoo να δώσει αυτά τα έγγραφα. Ο συνιδιοκτήτης της Yahoo, Jerry Yang, είπε ότι η εταιρεία δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς τα έγγραφα ζητήθηκαν μέσω δικαστικής εντολής.

«Νομίζω ότι έκαναν λάθος», είπε ο Murdoch. «Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό στις ειδήσεις», συμπλήρωσε.

Το Νοέμβριο η κυβέρνηση της Κίνας είπε ότι θα επιτρέψει στους ξένους επενδυτές να πάρουν μερίδια στις τηλεοπτικές εταιρείες παραγωγής για πρώτη φορά, επιτρέποντάς τους να κατέχουν ποσοστό έως και 49%. Η News Corp. διαπραγματευόταν για πιθανούς συνεργάτες και σχεδίαζε να ανακοινώσει τη συμφωνία σε έξι μήνες, είχε πει τότε ο πρόεδρος της News Corp., στην Κίνα, Jamie Davis.

Από τότε, η κυβέρνηση έκανε πιο σκληρούς τους όρους αυτών των επενδύσεων, περιορίζοντας τις περισσότερες ξένες εταιρείες σε ένα venture και εξαιρώντας τις μη «φιλικές» εταιρείες, σύμφωνα με τους Financial Times τον Μάρτιο, επικαλούμενοι την State Administration of Radio, Film and Television.

Τον Μάρτιο του 2004, η Viacom, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία μέσων των ΗΠΑ κατέστη ο πρώτος ξένος επενδυτής που πήρε μερίδιο σε κινεζική εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών, δημιουργώντας εταιρεία με την Shanghai Media Group για να παράγει παιδικά προγράμματα.

Μερικά ξένα venture στην Κίνα απογοήτευσαν. Η Time Warner Inc., η μεγαλύτερη εταιρεία μέσων στον κόσμο, αποσύρθηκε από το venture στο Internet, ύψους 50 εκατ. δολ. με την Lenovo Group Ltd., γνωστή ως Legend, μετά τη ζήτηση η οποία απέτυχε να φθάσει τις προσδοκίες.

«Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», ήταν η επιμονή της κυβέρνησης που είχε το δικαίωμα να ελέγχει όλη την κίνηση στην υπηρεσία, είπε ο Parsons της Time Warner.

«Σου έδιναν λίστες λέξεων που έπρεπε να μην περιλαμβάνονται στην υπηρεσία, όπως η λέξη «δημοκρατία», συμπλήρωσε.

«Η Time Warner σκέφτηκε το πώς θα ήταν εδώ στις ΗΠΑ εάν συμφωνούσαμε με μια επιβολή της κυβέρνησης, να μην αναφέραμε λέξεις όπως δημοκρατία. Πήραμε την απόφαση ότι αυτή δεν είναι η αγορά που θέλουμε να μπούμε με αυτόν τον τρόπο τότε», συμπλήρωσε.

Η Microsoft Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής λογισμικού στον κόσμο, δέχθηκε τον Ιούνιο την κριτική των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, μια ομάδα που μάχεται για την ελευθερία του Τύπου, μετά τη συμφωνία που έκλεισε να μπλοκάρει λέξεις, όπως τη λέξη «δημοκρατία», από την υπηρεσία της MSN στην Κίνα.

Προτεινόμενα για εσάς