Ν.Υ. - Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Ν. Μπερνς

Κυπριακό - Συμφωνία για ανάληψη νέας πρωτοβουλίας διαφωνία για τις προϋποθέσεις
Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2005 12:01
A- A A+

Τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, τα ευρωτουρκικά με αιχμή την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών Τουρκίας-ΕΕ, το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, την κατάσταση στα Βαλκάνια με αιχμή το Κοσσυφοπέδιο και άλλα περιφερειακά ζητήματα, συζήτησαν χθες κατά τη συνάντηση τους ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις Νίκολας Μπερνς.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν και οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης και των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντάνιελ Φριντ.

Μιλώντας σε έλληνες ανταποκριτές μετά το τέλος της συνάντησης, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για να διασφαλιστεί πως οι ενταξιακές συνομιλίες Τουρκίας-ΕΕ θα ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου.

Όσον αφορά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργου Ιακώβου, με τον υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντάνιελ Φριντ, ο κ. Μπράιζα είπε πως «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των συνομιλιών για τις 3 Οκτωβρίου».

Κατά τις συνομιλίες των εμπλεκόμενων πλευρών στο Κυπριακό στο περιθώριο της 60ης συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες, συ μφωνία για την ανάληψη μιας νέας πρωτοβουλίας, ωστόσο μένει να διευκρινιστεί το «πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις» θα μπορούσε να αναληφθεί μία νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό. «Η όποια πρωτοβουλία θα πρέπει να προετοιμαστεί σωστά με στόχο την επιτυχή της κατάληξη» τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι τα χρονικά περιθώρια θα πρέπει να καθορίζονται από την πορεία των διαπραγματεύσεων και όχι από εξωγενείς παράγοντες.

Πηγή ΚΥΠΕ, ΕΡΤ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή