Κ. Καραμανλής: «Οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές αποτελούν μονόδρομο»

«Η κυβέρνηση θέλει αντί να είναι πρόσκαιρα αρεστή να είναι μακροχρόνια χρήσιμη»
Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2005 14:23

A- A A+

«Ο κύκλος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται σε όλους τους τομείς. Προχωρούμε με συγκεκριμένο σχέδιο πορείας», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Από την αρχή προτάξαμε ως γνώμονα της πολιτικής μας τις αλλαγές με διάλογο, συνεννόηση και συνεργασία. Δεν έχουμε όμως περιθώρια για χαμένο χρόνο, δεν συμβιβαζόμαστε ούτε με τις δυνάμεις της αδράνειας, ούτε με τις πιέσεις κατεστημένων συμφερόντων. Ευθύνη μας είναι να προχωρήσουμε στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις που δεσμευτήκαμε με το πρόγραμμά μας. Ξέρουμε που είμαστε, ξέρουμε τις δυσκολίες, τι πρέπει να κάνουμε και αυτά ακριβώς κάνουμε», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Στη σημερινή πραγματικότητα οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές αποτελούν μονόδρομο για να χτιστεί μία δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία. Αυτή η κυβέρνηση θέλει αντί να είναι πρόσκαιρα αρεστή να είναι μακροχρόνια χρήσιμη. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις της αντιπολίτευσης, αν υπάρχουν. Δυστυχώς απο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ακούμε ούτε μία συγκεκριμένη πρόταση για ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Οι πολίτες έχουν κουραστεί απο γενικόλογες υποσχέσεις που ακούγονταν για πολλά χρόνια σ'αυτό τον τόπο. Γι αυτό η κοινωνία είναι στο πλευρό αυτή της κυβέρνησης. Διότι διαπιστώνει ότι έχουμε πρόγραμμα, στόχους και αποφασιστικότητα, έχουμε την κοινωνία στο πλευρό μας γι αυτό θα πετύχουμε».

Αναφερόμενος στο θέμα της Ολυμπιακής, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, τους κανόνες της Ε.Ε. και τις αρχές της νέας διακυβέρνησης.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η διασφάλιση επιδοτούμενων πτήσεων στα νησιά μας με βάση την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου, η διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού και η διασφάλιση βιώσιμης λύσης.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και αυτό της συμμετοχής του δημοσίου σε ένα πιθανό διάδοχο σχήμα.

Εξάλλου ο κ. Καραμανλής στην εισήγησή του επανέλαβε ότι κεντρικοί άξονες της πολιτικής του είναι η επανίδρυση του κράτους και η ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι «επιλογή μας είναι η στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Χώρος συνάντησης με τους πολίτες είναι το σύγχρονο κοινωνικό κέντρο και στόχος μας είναι ένα κράτος δίπλα στον πολίτη, νοικοκυρεμένο, αποτελεσματικό, πραγματικά κοινωνικό, μία οικονομία ευκαιριών με ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα και μία κοινωνία συνοχής, αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης».

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε πως τα προβλήματα που κληροδότησε στην κυβέρνησή του το παρελθόν, όπως το δημόσιο χρέος, το δημοσιονομικό έλλειμμα, η ανεργία, η γραφειοκρατία, η διαφθορά, η προβληματικότητα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι πολλά και σύνθετα, αλλά υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες δυσχεραίνονται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της διεθνούς συγκυρίας και ιδίως απο την πρωτόγνωρη έκρηξη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

«Ολα αυτά», είπε ο Πρωθυπουργός, «συνθέτουν μία μεγάλη πρόκληση για όλους μας και "απαιτούν αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και κοινωνική ευθύνη». «Γι αυτό ακριβώς», τόνισε, «επιλέξαμε πολιτικές που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στη ρίζα τους, που δεν υπονομεύουν όπως γινόταν στο παρελθόν το μέλλον της νέας γενιάς αλλά διασφαλίζουν σίγουρα μία καλύτερη προοπτική για όλους, κυρίως για τη νέα γενιά, για τους μη ευνοουμένους, για εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Ο πρωθυπουργός έκανε μακρά αναφορά στο έργο της κυβέρνησής του το περασμένο 18μηνο, μίλησε για την εξωτερική πολιτική -σημειώνοντας ότι «οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως η παρουσία της χώρας μας στη διεθνή σκηνή αναβαθμίζεται και ισχυροποιείται, υπάρχει συνέπεια, σύνεση και διορατικότητα στην εξωτερική πολιτική μας».

Ο κ. Καραμανλής ζήτησε απο τους υπουργούς του συγκράτηση δαπανών του Δημοσίου. «Έγιναν πολλά», είπε, «μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα και θέλω να ληφθεί σοβαρά υπόψη απο όλους ενόψει και της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού. Ολα τα υπουργεία καλούνται να συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της διαφάνειας, τον αποκλεισμό κάθε είδους περιττής δαπάνης, την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη».

Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε και στη δέσμευσή του για τη σταδιακή απο το 2007 μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα, όπως προβλέπεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στάθηκε σε τρείς τομείς αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, στην κατεύθυνση της επανίδρυσης του κράτους και στη θεμελίωση, όπως είπε, ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην περιφερειακή αναδιάρθρωση της χώρας, όπου ενόψει του επόμενο ΚΠΣ θα χωριστεί σε πέντε μείζονες αναπτυξιακές προγραμματικές περιφέρειες, θα εκλέγεται ένα τμήμα του περιφερειακού συμβουλίου και θα γίνει ευρύτατος διάλογος για το μέλλον της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης.

Επιπρόσθετα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εξυγίανση και το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΔΕΚΟ, με στόχο, όπως είπε, να διασφαλιστεί και ο κοινωνικός τους ρόλος και ο σεβασμός στο χρήμα του φορολογούμενου.

Όπως τόνισε, τίθενται σε εφαρμογή οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, ενώ σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις για τους νεοπροσλαμβανόμενους, αφετηρία είναι το πρότυπο του ΟΤΕ. Δεν θίγονται, υπογράμμισε, ούτε οι εργασιακές σχέσεις των ήδη εργαζομένων, ούτε οι αρμοδιότητες του ΑΣΕΠ.

Ο τρίτος τομέας των μεταρρυθμίσεων είναι οι αποκρατικοποιήσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις, όπου ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τους στόχους που είχε βάλει για το 2005, καθώς τα έσοδα έφθασαν στα 2,1 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,6 δισ. ευρώ.

Τέλος, ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση την προηγούμενη εβδομάδα, είπε ότι αναμένει απο τον καθένα κάθε συμπληρωματική ή βελτιωτική πρόταση και σημείωσε: «Πρόκειται για προσχέδιο που θα ολοκληρωθεί με την σύμπραξη όλων, είναι το εθνικό σχέδιο με το οποίο ανταποκρίνεται η χώρα στη στρατηγική της Λισαβόνας, είναι η πυξίδα της πορείας μας στους στόχους μας για την οικονομία, την κοινωνία, το συμφέρον του πολίτη».

Αύριο, συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό η Κυβερνητική Επιτροπή.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή