Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Το πρώτο άτυπο μπρα ντε φερ αναμένεται να έχουν ακόμη και εντός της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά το βράδυ της Κυριακής με τον κ. Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για τη νίκη του ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο αναμένεται να είναι φυσικά το ασφαλιστικό. Ο κ. Μητσοτάκης έχει εκφράσει τη διαφωνία του με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κάτι που το Μαξίμου θεωρεί μείζονος σημασίας, σημειώνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθούν οι μειώσεις στις βασικές συντάξεις.
Επιπροσθέτως, η στήριξη στον κ. Μητσοτάκη, της πλευράς Σαμαρά, αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη πεδίο σύγκρουσης μεταξύ Μαξίμου και Ν.Δ.. Τα δύο κόμματα θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους και για το «φλερτ» με τα μικρότερα κόμματα με δεδομένο ότι ειδικά το Ποτάμι θα δεχθεί μεγάλη πίεση από την εκλογή Μητσοτάκη και έχει εξαιρετική σημασία ο τρόπος με τον οποίο ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γενηματά θα προσπαθήσουν να περιχαρακώσουν τους χώρους τους.
Ήδη η πρώην βουλευτής του Ποταμιού και ξαδέλφη του κ. Μητσοτάκη, Αντιγόνη Λυμπεράκη, με μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδωσε στίγμα των απόψεών της σημειώνοντας ότι «η νίκη του Κυριάκου είναι νίκη για όλους τους μεταρρυθμιστές όπου κι αν βρίσκονται».
Στοίχημα είναι και η στάση του ΠΑΣΟΚ το οποίο ήδη δέχεται πίεση να επιλέξει στρατόπεδο, μετά και την στάση των αδελφών κομμάτων σε Ισπανία και Πορτογαλία, και την εκτίμηση πολλών ότι η επιμονή στην αυτόνομη πορεία έχει ημερομηνία λήξης.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρούν να αναλύσουν τα νέα δεδομένα που εισάγει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Ν.Δ. και η πρώτη εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι πλέον ξεκαθαρίζουν τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα: «Ένα κοινωνικό» και ένα «(νεο)φιλελεύθερο». Όπως λένε χαρακτηριστικά, σύντομα ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με δύο σοβαρά θέματα: Πώς θα χειριστεί τα λεγόμενα «σκληρά» στελέχη του κ. Σαμαρά (Βορίδης, Γεωργιάδης) σε συνδυασμό με τη στροφή προς μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και τι θα κάνει με την πάγια θέση των θεσμών για εθνική συναίνεση όσον αφορά στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης της οικονομίας.
Για πολλούς, τέλος, στοίχημα αποτελεί και η στάση του Κώστα Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά είναι βέβαιο ότι θα περιμένει να δει δείγματα γραφής από τον νέο πρόεδρο του κόμματος.