ΥΠΕΞ: Η αντιδήλωση συνιστά «de facto» αναγνώριση

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2005 20:50
A- A A+

«H ευρωπαϊκή αντιδήλωση -εκτός απροόπτου, αναμένεται να υιοθετηθεί και τυπικά αύριο στο COREPER- είναι μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση στη μονομερή τουρκική δήλωση του Ιουλίου. Είναι ένα κείμενο ιδιαίτερης σημασίας που περιλαμβάνει το σύνολο των διακηρυγμένων επιδιώξεων Ελλάδας και Κύπρου.

Το κείμενο αυτό καθιστά σαφή και επιτακτική την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο για την Τελωνειακή Ενωση έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους - μέλους της Ε.Ε.

Η αντιδήλωση της Ε.Ε συνιστά είδος ληξιαρχικής πράξης γέννησης της «de facto» αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Ταυτόχρονα, έχουν τεθεί στέρεες βάσεις και για την «de jure» αναγνώρισή της.

Αυτές είναι εξελίξεις προφανούς βαρύτητας που ήταν αδιανόητες πριν από λίγα χρόνια. Εκ των πραγμάτων θέτουν και το Κυπριακό σε ένα νέο ευνοϊκότερο πλαίσιο», δήλωσε ο Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ, Γ. Κουμουτσάκος, προσθέτοντας «συνεχίζονται εντατικές διαβουλεύσεις για το διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας - Ε.Ε. Και αυτή η διαπραγμάτευση εξελίχθηκε θετικά για την πλευρά μας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή