ΗΠΑ: Δεν δικαιούται αποζημίωση η μαϊμού που τράβηξε «selfie», λένε οι δικαστές

Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2016 13:44

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Τη… δικαστική της διαμάχη που βρισκόταν εδώ και καιρό σε εκκρεμότητα έχασε η μαϊμού η οποία τράβηξε μία φωτογραφία «selfie», καθώς σύμφωνα με δικαστήριο των ΗΠΑ δεν μπορεί να διεκδικήσει τα πνευματικά δικαιώματα της εικόνας.

Η απόφαση του δικαστηρίου θεωρείται ήττα για την οργάνωση για την προστασία των ζώων PETA.

Η οργάνωση «Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων» είχε προσφύγει στα δικαστήρια τον Σεπτέμβριο, εκ μέρους του επτάχρονου Ναρούτο, στρεφόμενη εναντίον του Βρετανού φωτογράφου Ντέιβιντ Σλέιτερ, ο οποίος είχε δημοσιεύσει την επίμαχη φωτογραφία σε ένα βιβλίο για την άγρια φύση.

Ο Ναρούτο, που φιλοξενείται σε έναν δρυμό της Ινδονησίας, τράβηξε τη φωτογραφία —αλλά και πολλές άλλες— το 2011 χρησιμοποιώντας μια κάμερα που είχε αφήσει αφύλακτη ο Σλέιτερ.

Η PETA ισχυριζόταν ότι ο μακάκος (γένος μαϊμούδων του Παλαιού Κόσμου) θα έπρεπε να κηρυχθεί «ιδιοκτήτης» της φωτογραφίας και να λάβει αποζημίωση, με τα χρήματα να δίνονται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του είδους του.

Ο δικαστής πάντως προανήγγειλε ότι θα δώσει στην PETA μια ευκαιρία να τροποποιήσει την προσφυγή της πριν την απορρίψει αμετάκλητα, με τον εκπρόσωπό της, Τζεφ Κερ, να δηλώνει στο Reuters ότι η οργάνωση επανεξετάζει τις νομικές επιλογές της.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός φωτογράφος ανέφερε ότι παρά τη διαφήμιση που του έγινε ,έχει πουλήσει λιγότερα από 100 βιβλία παγκοσμίως.

Ο δικηγόρος του, Άντριου Ντιούι, είπε ότι ακόμη και αν τροποποιηθεί η προσφυγή, ο δικαστής πιθανότατα θα αποφασίσει υπέρ του πελάτη του, σημειώνοντας ότι ακόμα και η… γάτα του θα κέρδιζε αυτήν την υπόθεση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή