Κινεζική «τρομοκρατία» στο Χονγκ Κονγκ καταγγέλλουν αντικαθεστωτικοί

Έχουν εξαφανιστεί πέντε εργαζόμενοι σε εκδοτικό οίκο
Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2016 12:52
UPD:12:56
REUTERS/TYRONE SIU

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η περίπτωση του 65χρονου εκδότη Λι Μπο, του τελευταίου που αγνοείται. Και αυτό γιατί ο Λι Μπο εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, στο Χονγκ Κονγκ, σε αντίθεση με τους τέσσερις άλλους.

A- A A+

Η μυστηριώδης εξαφάνιση πέντε εργαζομένων στον ίδιο εκδοτικό οίκο, γνωστό για την επικριτική του στάση απέναντι στην Κίνα, έχει σπείρει τον τρόμο στο Χονγκ Κονγκ, πρώην βρετανική αποικία και νυν αυτόνομο πόλη - κράτος εντός Κίνας, όπου αρχίζει να παγιώνεται το αίσθημα ότι το Πεκίνο θέλει να αυξήσει την επιβολή του.

Τα βιβλιοπωλεία βγάζουν από τα ράφια τους τα έργα πολιτικού περιεχομένου, ενώ οι εκδότες και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων στα οποία πωλούνται βιβλία που είναι απαγορευμένα στην ηπειρωτική χώρα αισθάνονται πλέον ότι απειλούνται.

Οι πέντε άνθρωποι που εξαφανίστηκαν εργάζονταν για τον οίκο Mighty Current, ο οποίος είναι γνωστός στο Χονγκ Κονγκ για τα όχι και τόσο φιλικά βιβλία του απέναντι στην κινεζική κυβέρνηση. Όπως πιστεύεται, οι πέντε εξαφανισθέντες βρίσκονται στα χέρια των κινεζικών αρχών.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η περίπτωση του 65χρονου εκδότη Λι Μπο, του τελευταίου που αγνοείται. Και αυτό γιατί ο Λι Μπο εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, στο Χονγκ Κονγκ, σε αντίθεση με τους τέσσερις άλλους.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ήρθαν στο Χονγκ Κονγκ για να αρπάξουν κάποιον. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιν Ζονγκ, ο οποίος εκδίδει έργα που είναι απαγορευμένα στην Κίνα.

«Αν αυτό γίνει ο κανόνας και μπορούν να απαγάγουν εδώ ανθρώπους όποτε θέλουν, αυτό θα είναι ένα μεγάλο χαστούκι», σημείωσε.

Οι τρεις εξαφανίστηκαν ενώ βρισκόντουσαν στη νότια Κίνα, ενώ ο τέταρτος στην Ταϊλάνδη.

«Ως ελεύθερη κοινωνία, θα πρέπει να προσφέρουμε ένα ελεύθερο βήμα για να μπορούν να εκφραστούν διαφορετικές φωνές», συμπλήρωσε επίσης ο Πολ Τανγκ, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου People's Recreation Community, το οποίο προτείνει στους αναγνώστες του τίτλους που είναι απαγορευμένοι στην Κίνα, όπως άλλωστε και καμιά δεκαριά ακόμη βιβλιοπωλεία του Χονγκ Κονγκ.

Πρόκειται για «λευκή τρομοκρατία. Κανείς δεν ξέρει μέχρι που θα φτάσει αυτό», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή