Eπίτιμος πολίτης του Ρίο ντε Τζανέϊρο ο Jimmy Page των Led Zeppelin

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2005 14:01
A- A A+

Ο ΚΙΘΑΡΙΣΤΑΣ της ροκ Jimmy Page και ιδρυτής του συγκροτήματος Led Zeppelin, ανακηρύχθηκε επίτιμος πολίτης της πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέϊρο για την προσφορά του στα φτωχά και εγκαταλελειμμένα παιδιά της Βραζιλίας.

Ο ιδρυτής του ρόκ συγκροτήματος Led Zeppelin, Jimmy Page, ανακηρύχθηκε επίτιμος πολίτης του Ρίο ντε Τζανέϊρο, για την προσφορά του στα άπορα και εγκαταλελειμμένα παιδιά της πόλης.

Ο Page, του οποίου το τραγούδι «Stairway to Heaven», ακούγεται ακόμη στα ραδιόφωνα των ΗΠΑ, περισσότερο από 30 χρόνια αφού το συνέθεσε, τιμήθηκε για την στήριξη των εγκαταλελειμμένων παιδιών του «Casa Jimmy». Ο ηλικίας 61 ετών Λονδρέζος, πήγε για πρώτη φορά στη Βραζιλία το 1975, όπου γνώρισε τον Jim Capaldi, ντράμερ του συγκροτήματος Traffic, του οποίου η γυναίκα του έδειξε τις φτωχογειτονιές του Ρίο.

«Επισκεπτόμουν 20 χρόνια αργότερα την πόλη για την προώθηση ενός δίσκου και εκείνη την εποχή υπήρχαν πολλά προβλήματα στις favelas (όρος για τις φτωχογειτονιές με τις παράγκες), είπε χθες ο Page σε συνέντευξη που παραχώρησε, χρησιμοποιώντας την πορτογαλική λέξη για τις φτωχογειτονιές του Ρίο στις βουνοπλαγιές του. «Η σοβαρότητα της κατάστασης με άγγιξε και αποφάσισα ότι ήθελα να προσπαθήσω να κάνω κάτι για να βοηθήσω».

Το Casa Jimmy προσφέρει στέγη για 15 ορφανά ή εγκαταλελειμμένα παιδιά, καθώς και σε πέντε ανήλικες μητέρες και τα παιδιά τους, ανέφερε η Ligia da Silva, ιδρύτρια του Task Brazil, του ιδρύματος για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά των δρόμων της Βραζιλίας. Το Casa Jimmy, βρίσκεται σε μία γειτονιά της πόλης πολύ κοντά σε περιοχές γνωστές για τη βία τους, την εμπορία ναρκωτικών και παιδιά με οικονομικά, εκπαιδευτικά και άλλου είδους προβλήματα, σύμφωνα με το Task Brasil, που διευθύνει το άσυλο.

Περισσότερα από 300 παιδιά και έφηβοι έζησαν εκεί από την έναρξη της λειτουργίας του πριν από έξι χρόνια. Τα παιδιά μένουν εκεί μέχρι να ενωθούν με τις οικογένειές τους ή να υιοθετηθούν. Ο προϋπολογισμός του είναι 1,1 εκατ. ρεάλ (480.000 δολ. ΗΠΑ) ετησίως, σύμφωνα με τη δήλωση του Casa Jimmy.

Το ABC Trust, ένας βρετανικός φιλανθρωπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1998 από τη γυναίκα του Page, Jimena Gomesz-Paratcha, χρηματοδοτεί το άσυλο, καθώς και 14 ακόμη ανάλογα project στη Βραζιλία, τα περισσότερα στη βορειοανατολική περιφέρεια, μια περιοχή που περιλαμβάνει την πολιτεία Bahia, όπου ο Page είπε ότι έχει εκεί ένα σπίτι. Ανάμεσα στους υποστηρικτές του Task Brasil, είναι η Bear Stearns Cos. και η British Airways Plc.

Η δουλειά του Page στη Βραζιλία τον βοήθησε να τιμηθεί με το παράσημο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, μία από τις μεγαλύτερες τιμητικές διακρίσεις, από την Βασίλισσα Ελισάβετ, τον Ιούνιο.

Η τιμητική διάκριση που πήρε ο Page στο Ρίο, ενεκρίθη από το κράτος στις 9 Σεπτεμβρίου του 2004, αλλά μόλις χθες έγινε εφικτή η απονομή της.

Ο Page έγραψε το «Stairway to Heaven», ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια που ζητήθηκαν από τους ακροατές των FM, σύμφωνα με την Wikipedia, μαζί με τον συνεργάτη και μέλος των Led Zeppelin, Robert Plant. Επίσης το τραγούδι, είναι το 31 ο καλύτερο ρόκ τραγούδι όλων των εποχών, σύμφωνα με τη λίστα των 500 καλύτερων του περιοδικού Rolling Stone.

Οι Led Zeppelin διαλύθηκαν το 1980 μετά τον θάνατο του ντράμερ του συγκροτήματος, John Bonham, σύμφωνα με το Web site της Wikipedia. O Page προσφάτως ηχογράφησε με τον Plant, τον βασικό τραγουδιστή των Led Zeppelin και τον καλλιτέχνη της hip-hop, Sean «Diddy» Combs και εκτελεστικό διευθυντή της Bad Boy Entertainment Inc.

Προτεινόμενα για εσάς