Λιβύη: Νέες επιθέσεις του Ι.Κ. με στόχο την κατάληψη πετρελαϊκών σταθμών

Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2016 23:26
UPD:23:50
REUTERS/STRINGER

Το Ι.Κ. ανέφερε τη Δευτέρα ότι κατέλαβε την πόλη Μπεν Τζαουάντ, ανάμεσα στη Σύρτη και το Ες Σίντερ, χωρίς πάτνως καμία στρατιωτική ή κυβερνητική πηγή να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν την Τρίτη οι εχθροπραξίες στη βόρεια Λιβύη ανάμεσα στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και τις λιβυκές δυνάμεις, κοντά στους σημαντικότερους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου στη χώρα.

Από αυτούς τους τερματικούς σταθμούς, στο Ες Σίντερ, στο Ρας Λανούφ και στη Μπρέγκα, στη λεγόμενη «πετρελαϊκή ημισέληνο», εξαρτάται εν πολλοίς η εξαγωγή του λιβυκού πετρελαίου.

Το Ι.Κ. εξαπέλυσε τη Δευτέρα επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ες Σίντερ και του Ρας Λανούφ, όπου μαχητές του ενεπλάκησαν σε μάχες με τους φρουρούς, σύμφωνα με πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η εξτρεμιστική οργάνωση επωφελείται από το χάος που συνεχίζεται στη Λιβύη μετά την πρώτη του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και έχει πλέον αποκτήσει ερείσματα στη χώρα, καθώς έχει καταλάβει από τον Ιούνιο τη Σύρτη, στα δυτικά των περιοχών όπου βρίσκονται οι κυριότερες λιβυκές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Η διεθνής κοινότητα, η οποία ανησυχεί για την εδραίωση και την ενίσχυση του Ι.Κ. στο έδαφος της Λιβύης, προσπαθεί να προωθήσει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, καθώς οι δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, αυτή που έχει μεταφερθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας και αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και μια δεύτερη που εδρεύει στην Τρίπολη, συνεχίζουν να διεκδικούν η καθεμιά για τον εαυτό της την εξουσία.

Μια δεξαμενή αργού επλήγη την Τρίτη, κατά τη διάρκεια ανταλλαγών πυρών κοντά στο Ες Σίντερ ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τη φρουρά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων που ελέγχεται από την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση. Οι πυροσβέστες δεν κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στην περιοχή καθώς οι μάχες συνεχίστηκαν, πρόσθεσε το ίδιο πρακτορείο.

Εκπρόσωπος της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου, ο Μοχάμαντ αλ Μάνφι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η δεξαμενή «καταστράφηκε ολοσχερώς από τη φωτιά», εκτιμώντας τη ζημία σε «περίπου 420.000 βαρέλια πετρελαίου».

Η βάση ελέγχεται από τις αρχές που εδρεύουν στην Τρίπολη και θεωρούνται προσκείμενες στην συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων Φατζρ Λίμπια (Αυγή της Λιβύης). Η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου με ανακοίνωσή της κάλεσε την κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη να συνδράμει τις φρουρές των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων προσφέροντάς τους «όπλα, πυρομαχικά και υλική» υποστήριξη.

Το Ι.Κ. ανέφερε τη Δευτέρα ότι κατέλαβε την πόλη Μπεν Τζαουάντ, ανάμεσα στη Σύρτη και το Ες Σίντερ, χωρίς πάτνως καμία στρατιωτική ή κυβερνητική πηγή να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή