Μήνυμα Παπούλια προς Σκόπια, Αγκυρα

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2005 18:04
UPD:21:11
A- A A+

Σαφές μήνυμα προς την ηγεσία των Σκοπίων απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην αποψινή του προσφώνηση στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του προέδρου της Σερβίας- Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς.

Ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας -την οποία θα εξετάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον προσεχή Δεκέμβριο- συνδέεται ευθέως με την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της.

Η λύση εξαρτάται μόνο από την ηγεσία των Σκοπίων που θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογιστεί τις συνέπειες για την ευρωπαϊκή της πορεία, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επίσης, ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι η Ελλάδα εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλλακτικότητας και ευελιξίας και αγνόησε το πολιτικό κόστος, κάνοντας σημαντικά βήματα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Αναφερόμενος στις ευρωτουρκικές σχέσεις, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά η Αγκυρα θα πρέπει να συνεχίσει την υιοθέτηση και κυρίως την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ώστε να καταστεί πλήρης και απρόσκοπτος ο σεβασμός των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων καθώς και των θρησκευτικών ελευθεριών.

Υπογραμμίζουμε τη σημερινή αντιδήλωση των μονίμων αντιπροσώπων της Ε.Ε. και περιμένουμε να αντιληφθεί πλέον η Τουρκία ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις προϋποθέτουν και τον πλήρη σεβασμό και την εφαρμογή της αυτονόητης αρχής της πλήρους αναγνωρίσεως όλων των μελών της Ε.Ε., τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: AΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή