HΠΑ: Εκκενώνονται περιοχές του Τέξας, καθώς πλησιάζει ο «Rita»

Τουλάχιστον ένα εκατ. άνθρωποι απομακρύνονται από τις εστίες τους
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2005 07:54
UPD:08:08
A- A A+

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ με κάθε τρόπο τις εστίες τους οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων περιοχών του Τέξας, καθώς ο τρίτος πιο ισχυρός τυφώνας στην ιστορία των ΗΠΑ, o «Rita», πλησιάζει την περιοχή.

Εγκαταλείπουν το Χιούστον του Τέξας οι κάτοικοί του, καθώς πλησιάζει ο τυφώνας «Rita».

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος George Bush, δήλωσε: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο».

Ο τυφώνας «Rita», ισχυροποιήθηκε χθες, περνώντας πάνωαπό τα θερμά νερά του Κόλπου του Μεξικό και αναβαθμίστηκε στην Κατηγορία 5, που σηματοδοτεί ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί να προκαλέσει «καταστροφικές» ζημιές, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Τυφώνων των ΗΠΑ.

Η καταιγίδα, με ισχυρές βροχές και ανέμους 260 χιλιομέτρων την ώρα, αναμένεται να φθάσει στο Τέξας το Σάββατο, λιγότερο από ένα μήνα αφ’ ότου ο τυφώνας «Katrina» έπληξε τη Λουϊζιάνα, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στη Νέα Ορλεάνη και άλλες περιοχές.

Σε τηλεοπτικά ρεπορτάζ, οι πολίτες να εγκαταλείπουν οδικώς την περιοχή και οι δρόμοι παρουσιάζουν μεγάλη κίνηση. Οι αρχές διέταξαν τους κατοίκους του Γκάλβεστον του Τέξας και της Νέας Ορλεάνης να εκκενώσουν υποχρεωτικά τις εστίες τους.

Στο Χιούστον, η NASA έκλεισε το Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον, πολλά αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα ανεβλήθησαν και τα σχολεία έκλεισαν και θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Dallas News, την περιοχή του Χιούστον εκτιμάται ότι θα εγκαταλείψουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Οι ασθενείς των νοσοκομείων και οι τρόφιμοι των κέντρων φροντίδας ηλικιωμένων απομακρύνθηκαν από το Γκάλβεστον ενώ αξιωματούχοι καλούσαν τους κατοίκους των περιοχών που εκτιμάται ότι θα πληγούν - σε μια περιοχή 700 χιλιομέτρων - να απομακρυνθούν. Ο κυβερνήτης της πολιτείας, αδελφός του προέδρου Bush, κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Τέξας, πολιτεία που αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα του, ανοίγοντας τον δρόμο για την ενδεχόμενη παροχή οικονομικής βοήθειας από τις ομοσπονδιακές αρχές.

Το Γκάλβεστον, μια πόλη 60.000 κατοίκων σε ένα νησί νότια του Χιούστον, εκκενωνόταν με την βοήθεια ογδόντα σχολικών λεωφορείων που μετέφεραν 2.400 κατοίκους, που δεν διέθεταν μεταφορικά μέσα και ασθενείς νοσοκομείων. Το έτος 1900 το Γκάλβεστον είχε καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά από έναν τυφώνα που είχε κοστίσει τουλάχιστον 6.000 ζωές.

Ο τυφώνας «Katrina», Κατηγορίας 4, έπληξε τη Λουϊζιάνα και το Μισισιπί στις 29 Αυγούστου κοστίζοντας τη ζωή τουλάχιστον 1.033 ανθρώπων.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή