Διαμαρτυρία του Ριάντ στον Ιρανό πρεσβευτή για τις «επιθετικές» δηλώσεις της Τεχεράνης

Σάββατο, 02 Ιανουαρίου 2016 22:41
UPD:03/01/2016 00:12
EPA/IAN LANGSDON

Η Σαουδική Αραβία «απορρίπτει κατηγορηματικά τις επιθετικές αυτές δηλώσεις τις οποίες θεωρεί κατάφωρη επέμβαση στις υποθέσεις του βασιλείου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

A- A A+

Τον πρεσβευτή του Ιράν στο Ριάντ κάλεσε η Σαουδική Αραβία, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις «επιθετικές», όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις της Τεχεράνης μετά την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ.

Το υπουργείο Εξωτερικών «επέδωσε στον ιρανό πρεσβευτή επιστολή διαμαρτυρίας που αφορά τις ιρανικές επιθετικές δηλώσεις για νόμιμες ποινές που επιβλήθηκαν σήμερα εναντίον τρομοκρατών στο βασίλειο», σύμφωνα με την ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Η Σαουδική Αραβία «απορρίπτει κατηγορηματικά τις επιθετικές αυτές δηλώσεις τις οποίες θεωρεί κατάφωρη επέμβαση στις υποθέσεις του βασιλείου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, το Ριάντ «καθιστά υπεύθυνη την ιρανική κυβέρνηση για την προστασία των αντιπροσωπειών του βασιλείου στο Ιράν και του προσωπικού τους απέναντι σε κάθε επίθεση».

Ο Νιμρ αλ-Νιμρ πέρασε δέκα χρόνια στο Ιράν μελετώντας θεολογία και περιλαμβάνεται στους 47 σιίτες και σουνίτες που εκτελέστηκαν το Σάββατο στη Σαουδική Αραβία καταδικασμένοι για «τρομοκρατική δράση».

Ο θρησκευτικός ηγέτης που εκτελέστηκε ήταν σφοδρός επικριτής της σουνιτικής δυναστείας των αλ-Σαούντ και ηγήθηκε το 2011 σιιτικού κινήματος διαμαρτυρίας στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας.

«Η Σ. Αραβία θα πληρώσει υψηλό τίμημα»

Η Σαουδική Αραβία «θα πληρώσει υψηλό τίμημα για τις πολιτικές της αυτές», προειδοποίησε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χοσέιν Τζαμπέρ Ανσάρι.

Από την πλευρά της, η φοιτητική πτέρυγα της πολιτοφυλακής Μπασιτζί, η οποία συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, κάλεσε σε διαδήλωση το απόγευμα της Κυριακής μπροστά από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη.

Παράλληλα, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν προειδοποιούν ότι η δυναστεία αλ-Σαούντ θα αντιμετωπίσει συνέπειες για την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ.

«Σκληρή εκδίκηση θα πλήξει τους αλ-Σαούντ στο προσεχές μέλλον και θα προκαλέσει την πτώση αυτού του φιλοτρομοκρατικού, αντιισλαμικού καθεστώτος», αναφέρεται σε ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Καταδικάζει o ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν την εκτέλεση του αλ-Νιμρ

Φόρο τιμής απέτισε με μήνυμά του στο Twitter ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ στον σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ, ο οποίος εκτελέσθηκε από τη Σαουδική Αραβία το Σάββατο.

«Η έγερση δεν μπορεί να κατασταλεί», έγραψε ο Αλί Χαμενεΐ σε μήνυμα που συνοδεύεται από τη φωτογραφία του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη.

Στην ιστοσελίδα του Αλί Χαμενεΐ έχει αναρτηθεί επίσης εικόνα - κολάζ που ταυτίζει τη Σαουδική Αραβία με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Στη Βαγδάτη, ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι καταδίκασε την εκτέλεση του αλ-Νιμρ λέγοντας ότι θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της περιοχής.

Με δήλωσή του που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook ο ιρακινός πρωθυπουργός λέει ότι το φίμωμα των φωνών και η εκτέλεση αντιπάλων «δεν θα οδηγήσει σε τίποτε άλλο παρά σε παραπάνω καταστροφή» και προσθέτει ότι η είδηση της εκτέλεσης του αλ-Νιμρ του προκάλεσε σοκ.

Σοβαρές ανησυχίες της Ε.Ε.

Σοβαρές ανησυχίες μετά από την εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ιδιαίτερη περίπτωση του σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης και τον σεβασμό των ατομικών και των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων, που πρέπει να γίνονται σεβαστά σε όλες τις περιπτώσεις, περιλαμβανομένου του πλαίσιου του αγώνα κατά της τρομοκρατίας», δηλώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η περίπτωση αυτή έχει τη δυναμική περαιτέρω ανάφλεξης των θρησκευτικών εντάσεων που έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη ζημία στην περιοχή, με επικίνδυνες συνέπειες», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κ. Μογκερίνι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί το βασίλειο του Κόλπου να προωθήσει τη συμφιλίωση ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες και ζητεί από όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα.

Βαθιά ανησυχία και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η εκτέλεση του σιίτη ηγέτη Νιμρ αλ-Νιμρ απειλεί να εντείνει τις διακοινοτικές εντάσεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να σεβαστεί και να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, να επιτρέψει την ειρηνική έκφραση της διαμαρτυρίας», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι , όπου εκφράζει «βαθιά ανησυχία» για την εκτέλεση που προκάλεσε τον αποτροπιασμό του σιιτικού κόσμου.

Στέκεται δε στην ανάγκη όλοι οι ηγέτες της περιοχής «να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων».

Ανήσυχο και το Βερολίνο

Την ανησυχία του Βερολίνου μετά την εκτέλεση στη Σαουδική Αραβία του σίιτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ εξέφρασε το Σάββατο αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο αξιωματούχος, που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του και τον οποίο επικαλείται το Reuters, επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου, ότι η θανατική ποινή είναι ένα απάνθρωπο είδος τιμωρίας.

«Η εκτέλεση του Νιμρ αλ Νιμρ δυναμώνει το υπάρχον αίσθημα ανησυχίας σχετικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης και εμβάθυνση του χάσματος στην περιοχή» τόνισε ο αξιωματούχος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή