Κ. Παπούλιας: Η Αγκυρα να σεβασθεί τις θρησκευτικές και μειονοτικές ελευθερίες

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2005 14:21
UPD:14:40
A- A A+

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος έστειλε σαφές μήνυμα στην Αγκυρα όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας, η αναγνώριση της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και ο σεβασμός των περιουσιακών στοιχείων των ευαγών ιδρυμάτων της ομογένειας αποτελούν ασφαλώς προϋπόθεση για την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο κ. Παπούλιας κάλεσε επίσης την ¶γκυρα, «αν επιθυμεί μια ειλικρινή και ουσιαστική ενταξιακή πορεία στην ΕΕ στη βάση αρχών και αξιών, (…)να ενστερνισθεί βασικές αρχές της Δημοκρατίας και να σεβασθεί χωρίς διακρίσεις τις θρησκευτικές και μειονοτικές ελευθερίες».

Προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο κ. Παπούλιας τόνισε πως «η αναμενόμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας οφείλει να λειτουργήσει ως καταλύτης για τα παραπάνω θέματα, εάν πρόκειται να υπάρξει αίσια κατάληξη της τουρκικής ευρωπαϊκής πορείας».

Απευθυνόμενος στον κ. Βαρθολομαίο, αλλά προφανώς και στην ¶γκυρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η εκπλήρωση της παγκοσμίου σημασίας αποστολής του Πατριάρχη εξαρτάται και από άλλους όρους, «οι οποίοι λυπούμαι να σημειώσω, δεν είναι πάντοτε παρόντες». «Οι σοβαρές δυσκολίες που προκαλούνται, λόγω της θέσεως που πήρε η τουρκική κυβέρνηση, στην επίσκεψη του Πάπα Ρώμης στο Φανάρι αιφνιδίασαν ακόμη και τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας αυτής», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή