Φινάλε για το 2015 με βαρυχειμωνιά

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2015 10:46
UPD:13:04
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
A- A A+

Στα λευκά ντύνεται σταδιακά η χώρα, καθώς το 2015 μας αποχαιρετά με τσουχτερό κρύο και χιόνια.

Σε πολλές περιοχές ανά την επικράτεια, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν. 

Στο ορεινό Παρανέστι Δράμας το πρωί το θερμόμετρο έδειχνε -10 βαθμούς Κελσίου, στην Κοζάνη -4 και -2 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και στις Σέρρες. 

Βαρυχειμωνιά επικρατεί και στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου τα καιρικά φαινόμενα είναι εντονότερα, σε σχέση με την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα.

Εξαιτίας των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από Καβάλα προς Θάσο και αντίστροφα.

Λόγω των χιονοπτώσεων η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες στους ορεινούς επαρχιακούς δρόμους των νομών Ημαθίας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Δράμας.

Στην Εγνατία, στους κάθετους άξονές της και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών τα οχήματα κινούνται χωρίς αλυσίδες.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ανά διαστήματα πέφτουν νιφάδες χιονιού και επικρατεί συννεφιά. Στο Ασβεστοχώρι, στο Φίλυρο, το Χορτιάτη και σε άλλες ορεινές περιοχές περιμετρικά του πολεοδομικού συγκροτήματος οι χιονοπτώσεις στη διάρκεια της νύχτας ήταν εντονότερες και σε πολλά σημεία το έστρωσε, χωρίς όμως να προκληθούν ιδιαίτερα προβλήματα στις μετακινήσεις.

Στην Αττική το έχει στρώσει στην Πάρνηθα και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ χιονόνερο ή χιόνι πέφτει σε πολλά σημεία του λεκανοπεδίου. Για την κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ και μετά είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Με αλυσίδες πραγματοποιείται και η κίνηση στο οδικό δίκτυο της Ιπποκράτειου Πολιτείας και στην Αγία Τριάδα της Δ.Ε. Αφιδνών. 

Χιόνιζε όλη τη νύχτα στην ορεινή και ανατολική Πελοπόννησο, ενώ τώρα τα φαινόμενα έχουν εξασθενήσει και έχει κοπάσει η χιονόπτωση. Ανοικτό είναι όλο το εθνικό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ομαλά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων.

Μικροπροβλήματα υπάρχουν στο δευτερεύον ορεινό οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα αλυσίδες χρειάζονται:

Στην Αρκαδία, στον δρόμο. Στην επαρχιακή οδό Τρίπολης - 'Αστρους από το 17ο χλμ. έως το 19ο χλμ. . Στην επαρχιακή οδό Τρίπολη - Καστρι - 'Αγιο Πέτρο, στο δρόμο από 'Αστρος προς 'Αγιο Πέτρο από το 24ο χλμ ως το 31ο χλμ., Στον επαρχιακό δρόμο από 'Αστρος προς Καστάνιτσα από το 31ο έως το 33ο χλμ, στο δρόμο Λεωνίδιο - Κοσμάς - Γεράκι Λακωνίας από το 15ο έως το 40ο χλμ. Επίσης αλυσίδες χρειάζονται στον δρόμο Στεμνίτσα - Αλωνίσταινα και σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο του Πάρνωνα και του Μαινάλου.

Στην Κορινθία, αλυσίδες χρειάζονται στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού και στην επαρχιακή οδό Κιάτου - Γκούρας από το 10ο έως το 25ο χλμ. Επίσης, στο δρόμο Ξυλόκαστρο - Τρίκαλα από το 20ο χλμ ως τα Τρίκαλα και στο δρόμο από Τρίκαλα - Καρυά από το 1ο χλμ έως τη διασταύρωση για Σαραντάπηχο.

Στην Αργολίδα και τη Λακωνία, δεν υπάρχουν προβλήματα, εκτός από την εθνική οδό Σπάρτης - Καλαμάτας, μέσω Ταϋγέτου, που απαιτείται χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στο οδικό δίκτυο που συνδέει τα Καλάβρυτα με την Πάτρα, το Αίγιο και το Διακοπτό, καθώς και σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο της Αχαΐας.

Ειδικότερα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στο οδικό δίκτυο Πατρών - Καλαβρύτων μέσω Χαλανδρίτσας, Αιγίου - Καλαβρύτων μέσω Πτέρης και Διακοπτού - Καλαβρύτων μέσω Μεγάλου Σπηλαίου. 

Επίσης, απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων στο ορεινό οδικό δίκτυο και συγκεκριμένα στις οδούς Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και Λουσών, καθώς και στο δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.

Στο μεταξύ, τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας εργάζονται από νωρίς το πρωί, ώστε να παραμείνουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Σημειώνεται ότι το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου είναι ανοικτό και απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες και από το δρόμο από Βυτίνα προς χιονοδρομικό και από το δρόμο Καρδαρά προς χιονοδρομικό Οστρακίνας.

Στα λευκά ντύθηκαν επίσης ορεινές περιοχές των Χανίων. Mετά τα πρώτα χιόνια που ήδη είχαν σκεπάσει τα Λευκά Όρη χιονόπτωση σημειώθηκε στα Σφακιά, στην περιοχή «Σέμπρωνα» του δήμου Πλατανιά καθώς και στην περιοχή της Μαλάξας.

Μέχρι στιγμής, η κυκλοφορία των οχημάτων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξάγεται κανονικά, ωστόσο το τμήμα πολιτικής προστασίας της αντιπεριφέρειας συνιστά στους οδηγούς να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, ενώ όσοι θέλουν να μετακινηθούν στα ορεινά να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να έχουν φροντίσει το όχημα τους να είναι σε καλή κατάσταση.

Πρόγνωση του καιρού

Σήμερα αναμένονται χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής - ανατολικής Στερεάς, της Ευβοίας και της Πελοποννήσου και από τις απογευματινές ώρες τοπικά στα πεδινά - ημιορεινά των Κυκλάδων.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί  5 με 6 και στα ανατολικά και νότια πελάγη 7 με 8 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα δυτικά και βόρεια. 

Αναλυτικά: 

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και βόρεια και χιονόνερο ή χιόνι στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 0 έως 5 βαθμούς κελσίου. Στα ανατολικά και τα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη θα αναπτυχθούν αρχικά νεφώσεις και αναμένονται ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 03 βαθμούς κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στη Θράκη λίγες νεφώσεις. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις σε ορεινές-ημιορεινές αλλά και σε πεδινές περιοχές κυρίως της κεντρικής Μακεδονίας. Από το απόγευμα σταδιακή βελτίωση.

Ανεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασια: από -04 (μείον τέσσερα) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3-4 βαθμούς χαμηλότερη..

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά ηπειρωτικά κυρίως της Πελοποννήσου. Σταδιακή βελτίωση.

Ανεμοι: ανατολικοί 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασια: από 02 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές. Μεγαλύτερη ένταση των φαινομένων αναμένεται στη Θεσσαλία, την Εύβοια και στα ορεινά-ημιορεινά της Πελοποννήσου και της κεντρικής Στερεάς.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 με 8 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από αργά το απόγευμα.

Θερμοκρασια: από -02 (μείον δυο) έως 6 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με ασθενείς βροχές. Παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά σε ορεινές ημιορεινές περιοχές της Κρήτης και από το απόγευμα και σε ημιορεινές-πεδινές περιοχές των Κυκλάδων.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.

Θερμοκρασια: από 05 έως 11 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ που το βράδυ στα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασια: από 06 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή