Το παρασκήνιο μιας παραίτησης

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2005 18:10
UPD:20:44

A- A A+

Ο Αντόνιο Φάτζιο, διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, μοιάζει να μην αισθάνεται άνετα με την καθημερινή οικονομική ηθική. Η σημαντικότερη κατηγορία εναντίον του είναι ότι παραβίασε τους κανόνες σε μια υπόθεση εξαγοράς δύο μεσαίου μεγέθους ιταλικών τραπεζών, της Antonveneta και της BNL, από δύο ξένες τράπεζες, την ολλανδική ABN Amro και την ισπανική BBVA.

Ο Αντόνιο Φάτζιο σ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο ώστε να καθυστερήσουν οι κινήσεις των ξένων και να αποκτήσουν πλεονέκτημα δύο ιταλικές εταιρείες, η BPI και η Unipol. Τελικά τα κατάφερε. Η «νίκη» του όμως ήταν πύρρεια. Οπως αποδείχθηκε, ο όμιλος BPI, που απέκτησε τον έλεγχο της τράπεζας Antonveneta, παραβίασε το νόμο, αφού έβαλε μια ομάδα επενδυτών να συγκεντρώσει χρήματα για να στηρίξει την πρότασή του. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι ο όμιλος ΒΡΙ είχε ουσιαστικά χρεοκοπήσει και ήθελε να αγοράσει την τρεις φορές μεγαλύτερή του Antonveneta για να σωθεί.

Ο Τζανπιέρο Φιοράνι, επικεφαλής του ΒΡΙ, τέθηκε σε διαθεσιμότητα για τρεις μήνες ώστε να διερευνηθούν οι δραστηριότητές του.

Η περίπτωση της ασφαλιστικής εταιρείας Unipol, που απέκτησε τον έλεγχο της τέσσερις φορές μεγαλύτερής της BNL, είναι λιγότερο επίμαχη, παραμένει όμως προβληματική. Η εταιρεία αυτή, κατάλοιπο του συνεταιριστικού κινήματος που ήταν συνδεδεμένο με το πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα, δεν έχει τραπεζική πείρα.

Υπάρχουν όμως και περίεργες συμπτώσεις. Ο πρόεδρος της Unipol, Τζοβάνι Κονσόρτε, μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Hopa, μέσω της οποίας δραστηριοποιείται ο χρηματιστής Τσίκο Νούτι, που υποστήριξε την εξαγορά της Antonveneta από τη ΒΡΙ. Δεν θα μπορούσε βέβαια να λείψει και το σεξουαλικό στοιχείο. Παγιδευμένες τηλεφωνικές συνομιλίες δείχνουν ότι ο Τζανπιέρο Φιοράνι είχε δεσμό με τη σύζυγο του Αντόνιο Φάτζιο, η οποία τον διαβεβαίωνε ότι η εξαγορά της Antonveneta θα προχωρήσει.

Ο Φάτζιο διακηρύσσει την αθωότητά του, και αρνείται να παραιτηθεί, οχυρωμένος πίσω από την ισόβια θητεία που μπορεί να διεκδικήσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας. Τελικά, παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Domenico Siniscalco, μετά την αποτυχία του να πείσει τον Φάτζιο να αποχωρήσει http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/09/22/1091978.htm .

Το ερώτημα είναι γιατί ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν ασκεί πίεση στον Φάτζιο. Κακόπιστοι ισχυρίζονται ότι η προοπτική εκλογικής ήττας του Μπερλουσκόνι το 2006, τόν οδηγεί να επεκτείνει τον έλεγχο της οικονομίας ώστε να βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση με τη νέα εξουσία.

* Ο ιταλός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου απόψε ανέφερε ότι η παρουσία του κ. Φάτζιο στην Τράπεζα της Ιταλίας είναι ασυμβίβαστη με την αξιοπιστία της χώρας και πρόσθεσε ότι ο κ. Φάτζιο θα πρέπει να παραιτηθεί.

Ωστόσο, ο κ. Φάτζιο καθώς και ο νέος υπουργός Οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι αναχωρούν για την ετήσια διεθνή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα γίνει στην Ουάσινγκτον.

K.T. με πληροφορίες από http://www.opendemocracy.net

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή