Η Αγκυρα καταδίκασε δικαστική απόφαση σε σχέση με τη γενοκτονία των Αρμενίων

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2005 12:01
UPD:15:03
A- A A+

H τουρκική κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να απαγορεύσει τη διεξαγωγή επιστημονικού συμποσίου για τη γενοκτονία των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που επρόκειτο να αρχίσει αύριο στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, χαρακτηρίζοντας τη κίνηση ως «λάθος» λίγο πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε..

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε την αναβολή του συμποσίου, με την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων, μετά από προσφυγή της Ένωσης Δικαστικών. Το συμπόσιο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάιο, αλλά αναβλήθηκε μετά από αντιδράσεις που προκλήθηκαν, λόγω του ότι μεταξύ των υπό συζήτηση θεμάτων, ήταν και η υπόθεση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Οι οργανωτές είχαν αποφασίσει την αναβολή, μετά από δηλώσεις του τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου Τζεμίλ Τσιτσέκ ότι το συμπόσιο αποτελεί «πισώπλατη μαχαιριά».

«Το να αποτραπεί η διεξαγωγή μίας συνάντησης η οποία δεν έχει καν πραγματοποιηθεί και στην οποία δεν είναι καν γνωστο τι ακριβώς θα συζητηθεί δεν έχει να κάνει τίποτα με τη δημοκρατία», σχολίασε ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο. «Δεν είναι δυνατόν να εγκρίνω τη δικαστική αυτή απόφαση που εμποδίζει με αυτό τον τρόπο τη διακίνηση των ιδεών σε μια δημοκρατική χώρα. Σε μια περίοδο που θέτουμε θέμα για καλύτερη δημοκρατία και πιο ελεύθερη Τουρκία, μπορεί να διαφωνείτε ή να μην εγκρίνετε κάποια ιδέα, αλλά δεν μπορείτε να την εμποδίζετε»,τόνισε ο κ. Ερντογάν.

«Αυτοί, μέσα αλλά και έξω από τη χώρα που θέλουν να μας εμποδίσουν καθώς οδεύουμε για την 3η Οκτωβρίου (ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων), κάνουν τις τελευταίες τους προσπάθειες», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμντουλάχ Γκιούλ.

Η δικαστική απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ε.Ε. η οποία τη χαρακτήρισε «προκλητική», σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή γίνεται δύο μόλις εβδομάδες πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας με την ΕΕ.

«Η απουσία νομικών κινήτρων και ο χρόνος λήψης αυτής της απόφασης μία ημέρα πριν το συμπόσιο αποτελεί άλλη μία πρόκληση», τόνισε η Κριστίνα Νάγκι, εκπρόσωπος της Ε.Ε. για τη Διεύρυνση.

Ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος, Ολι Ρεν, είχε χαρακτηρίσει πριν λίγες ημέρες ως πρόκληση της Αγκυρας την άσκηση δίωξης κατά του συγγραφέα Ορχάν Παμούκ που αντιμετωπίζει ποινή τριετούς φυλάκισης, επειδή μίλησε για τη γενοκτονία των Αρμενίων πριν από 90 χρόνια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή