ΠΓΔΜ: Διαδήλωση για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015 23:01
UPD:23:08
REUTERS/MARKO DJURICA

Στα Σκόπια μετρήθηκαν στο 254, στο Τέτοβο 368, στο Κίτσεβο 204 και στη Βελισσό 103 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν τη Δευτέρα πορεία σε δρόμους των Σκοπίων, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων διαμέτρου 2,5 μικρομέτρων (PM 2,5), τα οποία είναι επικίνδυνα καθώς διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες, είναι εδώ και περίπου ένα μήνα ξεκάθαρα υψηλότερη σε πολλές πόλεις της ΠΓΔΜ από τα 40 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, δηλαδή το όριο που προβλέπουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα Σκόπια μετρήθηκαν στο 254, στο Τέτοβο 368, στο Κίτσεβο 204 και στη Βελισσό 103 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Οι συγκεντρωμένοι πολίτες πρότειναν στην κυβέρνηση να εξετάσει, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο να περιορίσει την κυκλοφορία των οχημάτων στις αστικές ζώνες, να απαγορεύσει την κυκλοφορία στα οχήματα με μηχανές ντίζελ και να κλείσει τα εργοστάσια που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους, ιδίως τους ασθενείς, τις εγκύους και τα παιδιά να περιορίσουν τις εξόδους.

Την Πέμπτη τα σχολεία στο Σαράγεβο της Βοσνίας έκλεισαν λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ πολλές πόλεις της χώρας «πνίγονται» επίσης από το καυσαέριο εδώ και πολλές εβδομάδες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή