Τι λένε Ελληνες ευρωβουλευτές για τα ευρωτουρκικά

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2005 19:56
A- A A+

Ενόψει της συζήτησης για την Τουρκία και την ευρωπαϊκή προοπτική της, που θα διεξαχθεί στην προσεχή σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο (26-29 Σεπτεμβρίου), οι ευρωβουλευτές Γ. Δημητρακόπουλος (ΝΔ), Π. Μπεγλίτης (ΠΑΣΟΚ), Α. Παφίλης (ΚΚΕ) και Γ. Καρατζαφέρης(ΛΑΟΣ), που μετέχουν στις εργασίες της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου παρέθεσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου στα γραφεία Αθηνών του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Δημητρακόπουλος (ΝΔ) τόνισε ότι μόνο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις τοποθετούν την Τουρκία σε ένα συγκεκριμένο σύστημα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων όπου ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει τεράστια σημασία.

Ο κ. Μπεγλίτης συμφώνησε με τον κ. Δημητρακόπουλο και σημείωσε ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις είναι στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας μας, και τάχθηκε κατά μιας ειδικής σχέσης με την Τουρκία, γιατί «παρέχει στη χώρα αυτή πολλά, αλλά δεν δίνει στην Ελλάδα και στην Κύπρο κανένα μέσο πίεσης. Δηλαδή, η Τουρκία θα "μπαινοβγαίνει" χωρίς να έχει δεσμεύσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Σκληρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για το θέμα της Τουρκίας άσκησε ο κ. Παφίλης (ΚΚΕ), τονίζοντας παράλληλα ότι η εξέλιξη ως προς το Κυπριακό και ως προς το σχέδιο Αναν αφορά γενικότερους στρατηγικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε κατά των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, τονίζοντας ότι η χώρα αυτή, δεν σέβεται τους κοινοτικούς κανόνες τη στιγμή που ζητά την ένταξη στην Ε.Ε. Οι παραβιάσεις στο Αιγαίο αυξάνονται, η Τουρκία έδειξε επίσης το πρόσωπό της σε ό,τι αφορά την άρνηση της επίσκεψης του Πάπα εκεί, και καταδικάζει λογοτέχνες που τολμούν να αναφερθούν στο Αρμενικό ζήτημα, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο σαν να είναι κάποιο "συνοικιακό σωματείο", είπε.

Τέλος, τόνισε ότι εάν η Τουρκία ενταχθεί στην Ε.Ε. θα μπουν 99 Τούρκοι ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (έναντι 20, τότε, Ελλήνων) πράγμα που θα δυσκολέψει τη λήψη αποφάσεων υπέρ της χώρας μας. Στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στους 75 ευρωβουλευτές, οι Ελληνες είναι τρεις (αναπληρωματικός ο κ. Παφίλης), αλλά αν ενταχθεί η Τουρκία, τότε θα έχει 17-18 δικούς της ευρωβουλευτές.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή