Τατούλης: Λανθασμένες επιλογές για το έργο στη Θήρα

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2005 15:27
UPD:15:37
A- A A+

«Φορέας υλοποίησης του έργου στον Αρχαιολογικό Χώρο Ακρωτηρίου Θήρας είναι η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, η οποία έχει μεν μεγάλη εμπειρία σε ανασκαφές αλλά επειδή δεν διαθέτει τεχνική υπηρεσία ανέθεσε τη διοίκηση και την επίβλεψη του έργου σε ιδιωτικό γραφείο», ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το τραγικό γεγονός που συνέβη την περασμένη Παρασκευή 23.09.2005 στον αρχαιολογικό χώρο Ακρωτηρίου, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας βρετανός τουρίστας και να τραυματιστούν άλλα έξι άτομα.

... Ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου ήταν ανοιχτός από την έναρξη των εργασιών το 2000 μέχρι το Νοέμβριο του 2003, οπότε και έκλεισε για τρεισήμισι μήνες, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι εργασίες -όπως λέει η σχετική απόφαση του προηγούμενου Υπουργού. Όπως φαίνεται στα πρακτικά της συνεδρίας του ΚΑΣ που προηγήθηκε της απόφασης, δεν υπήρξε κανένας απολύτως ενδοιασμός ως προς την ασφάλεια του χώρου, παρά μόνον η διαπίστωση ότι ο χώρος παρουσίαζε μη ελκυστική όψη λόγω των εργασιών. Τον Απρίλιο του 2004 αποδόθηκε εκ νέου σε λειτουργία με περιορισμούς που αφορούσαν τις διαδρομές, το ωράριο και την ενίσχυση του φυλακτικού προσωπικού και παρέμεινε ανοιχτός μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, διατυπώθηκαν κάποιες επιφυλάξεις από τον ανασκαφέα Χρ. Ντούμα, μόνο και μόνον διότι λόγω έλλειψης χρηματοδότησης ο εργολάβος είχε διακόψει τις εργασίες, και κατά συνέπεια δεν υπήρχαν δικά του συνεργεία στο χώρο... Καθώς ομαλοποιήθηκε η πορεία των εργασιών, ο κ. Ντούμας, το Δεκέμβριο του 2004 και το Μάρτιο του 2005 συμφώνησε να είναι επισκέψιμος ο χώρος από τις 26 Απριλίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, θέτοντας κάποιες ανάλογες προϋποθέσεις (ωράριο, διαδρομές, προσωπικό κ.ο.κ.), οι οποίες και τηρήθηκαν... Πρέπει ωστόσο να συνειδητοποιήσουμε ότι η κατάρρευση του τμήματος του Στεγάστρου είναι ένα ακραίο γεγονός, από το οποίο θα πρέπει να διδαχθούμε για το μέλλον.

Για το σκοπό αυτό, συγκροτούμε επιτροπή εμπειρογνωμόνων με τη συνδρομή και άλλων φορέων (ΕΜΠ, ΑΠΘ, ΤΕΕ κλπ) ώστε το πόρισμα να είναι πλήρες και αντικειμενικό. Η ύπαρξη αυτής της Επιτροπής δεν αντικαθιστά το έργο της δικαιοσύνης, αλλά θα μας βοηθήσει στο να μάθουμε τις αιτίες της κατάρρευσης.

Από πολιτικής πλευράς, διαπιστώνουμε ότι συγκεκριμένες λανθασμένες αρχικές επιλογές συνηγόρησαν σε μία σωρεία προβλημάτων κατά τη διάρκεια της εκτέλεσής του (καθυστερήσεις λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης, ελλιπής προγραμματισμός κ.ο.κ).

Η προσπάθειά μας, από τότε που αναλάβαμε το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι να δυναμώσουμε τις υπηρεσίες και να οργανώσουμε διοικητικές δομές και ελέγχους ώστε να γίνεται σωστός προγραμματισμός, και καλή παρακολούθηση των έργων».

Απο τη συνέντευξη Τύπου απουσίαζε ο επικεφαλής των ανασκαφών κ. Ντούμας, που επικαλέστηκε επαγγελματικούς λόγους.

Εν τω μεταξύ ελεύθεροι αφέθησαν οι τρεις υπεύθυνοι του έργου που οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Νάξου http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/09/26/1093055.htm .

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV