Το συνταγματικό δικαστήριο του Κοσόβου επέτρεψε τη σύσταση Ένωσης Σερβικών Δήμων

Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015 14:23
UPD:14:26
EPA/KUSHTRIM TERNAVA
A- A A+

Το συνταγματικό δικαστήριο του Κοσόβου, ντε φάκτο αποσχισθείσας αυτόνομης επαρχίας της Σερβίας, έδωσε το πράσινο φως για την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων, κρίνοντας ωστόσο αντισυνταγματικά κάποια σημεία της συμφωνίας που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, τον Απρίλιο του 2013, στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινα, ο οποίος διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι αλλαγές που απαιτούνται στη συμφωνία για την Ένωση Σερβικών Δήμων μπορούν να συμπεριληφθούν στο καταστατικό του θεσμικού οργάνου εκπροσώπησης της σερβικής μειονότητας και στη συνέχεια να επικυρωθούν με ειδικό νόμο.

Με την απόφαση, το συνταγματικό δικαστήριο ξεμπλοκάρει τη διαδικασία για τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και ανοίγει τον δρόμο για τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

Υπενθυμίζεται ότι το συνταγματικό δικαστήριο, στις 10 Νοεμβρίου, ύστερα από προσφυγή της προέδρου του Κοσόβου Ατιφέτε Γιαχιάγκα, ανέστειλε την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης της συνταγματικότητας του άρθρου που αφορά την σύσταση Ένωσης Σερβικών Δήμων.

Η προσφυγή της προέδρου του Κοσόβου στο συνταγματικό δικαστήριο έγινε εξαιτίας των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από κόμματα της αντιπολίτευσης, που πιστεύουν ότι η Ένωση Σερβικών Δήμων θα αποτελέσει το προοίμιο για την αυτονομία των Σέρβων, οι οποίοι αποτελούν πλειοψηφία στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου.

Οι αντιδράσεις για την απόφαση του δικαστηρίου από την πλευρά της κυβέρνησης του Κοσόβου είναι θετικές, ωστόσο η αντιπολίτευση ερμηνεύει διαφορετικά την απόφαση, ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χάσιμ Θάτσι, ο οποίος ως πρωθυπουργός το 2013 υπέγραψε τη συμφωνία των Βρυξελλών, διότι επέτρεψε να συμπεριληφθούν στη συμφωνία και αντισυνταγματικές διατάξεις.

Από την σερβική πλευρά τηρείται στάση αναμονής με το Βελιγράδι να αναμένει τις προτάσεις τις Πρίστινας για να κρίνει αν βλάπτουν το βαθμό αυτοδιοίκησης των σερβικών δήμων.

Η συμφωνία των Βρυξελλών προβλέπει ότι η Ένωση Σερβικών Δήμων θα αποτελέσει το θεσμικό όργανο εκπροσώπησης της σερβικής μειονότητας σε πολιτικό επίπεδο και θα διαχειρίζεται θέματα περιφερειακής οικονομίας, παιδείας, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας σε 10 σερβικούς δήμους.

Προβλέπεται επίσης φορολογική απαλλαγή για τη δημόσια περιουσία που θα ανήκει στην Ένωση Σερβικών Δήμων, όπως και για τα έσοδα από χορηγίες, που θα προέρχονται από τη Σερβία ή από άλλες πηγές στο εξωτερικό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή