Εντυπωσιακές εικόνες από τον πλανήτη - νάνο Δήμητρα

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2015 14:22
UPD:14:33
ODN
A- A A+

Εντυπωσιακές λεπτομέρειες από τους κρατήρες του μικρότερου πλανήτη - νάνου του Ηλιακού μας συστήματος, της Δήμητρας (Ceres), έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

Πλησιάζοντας σε απόσταση 240 μιλίων (περίπου 386 χιλιομέτρων) στις 10 Δεκεμβρίου, το ρομποτικό διαστημόπλοιο Dawn κατέγραψε πλάνα από το νότιο ημισφαίριο του πλανήτη – νάνου.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, το διαστημόπλοιο απαθανάτισε σημεία με υψηλή λευκαύγεια στην επιφάνεια της «Δήμητρας», τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να εξηγηθούν από την παρουσία πάγου, αλάτων ή ορυκτών.

Η «Δήμητρα» αποτελεί τον μόνο πλανήτη που βρίσκεται μέσα στην Κύρια Ζώνη Αστεροειδών, ενώ επίσης είναι ο πρώτος αστεροειδής που ανακαλύφθηκε ποτέ, την πρωτοχρονιά του 1801 από τον Τζουζέπε Πιάτζι, στο αστεροσκοπείο του Παλέρμο της Σικελίας. 

Στην αρχή ο Πιάτζι πίστευε ότι είχε ανακαλύψει ένα καινούργιο άστρο ή έναν κομήτη, ωστόσο όταν διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για μικρό πλανήτη που περιφερόταν γύρω από τον Ήλιο, του έδωσε το όνομα της θεάς - αρχαίας προστάτιδας της Σικελίας, αφού και οι πλανήτες είχαν ονόματα αρχαίων Ελλήνων θεών.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι ο μεγαλύτερος από τους αστεροειδείς της Κύριας Ζώνης Αστεροειδών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή