Άφυλο φουτουριστικό ρομπότ αφηγείται Θουκυδίδη

Η παράσταση «Εγώ ο Θουκυδίδης ένας Αθηναίος» επιστρέφει στο θέατρο Σφενδόνη
Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2015 09:05
A- A A+

Ένας «άνθρωπος - μηχανή», ένας άφυλος φουτουριστικός μάντης, ένας ιστορικός - ρομπότ, καθηλωμένος σε ένα αμαξίδιο υψηλής τεχνολογίας και εξοπλισμένος με εξαρτήματα πτήσης, ανίκανος να περπατήσει στη Γη, αλλά έτοιμος να περιπλανηθεί στον χωροχρόνο της ιστορίας, μας μιλάει για ένα μακρινό πολύνεκρο πόλεμο του παρελθόντος, που μοιάζει σαν να έρχεται από το μέλλον.

Βασισμένη σε μια επιλογή κειμένων από το έργο του Θουκυδίδη, που η σχέση τους με το σήμερα είναι σχεδόν ανατριχιαστική, η παράσταση «Εγώ ο Θουκυδίδης ένας Αθηναίος», πρωτοανέβηκε την άνοιξη του 2014, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία της Άννας Κοκκίνου, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Μετά τη μεγάλη της περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδας για γυμνάσια και λύκεια, επιστρέφει στο θέατρο Σφενδόνη (Μακρή 4 - Μακρυγιάννη), από τις 26 Δεκεμβρίου, μόνο για 9 παραστάσεις, έως τις 10 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ.

Η πάλλουσα φωνή του αφηγητή, σε συνδυασμό με προβολές στον τοίχο και υποβλητική μουσική, βοηθά τους θεατές να αποκαλύψουν τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, μέσα από μια πρωτόγνωρη θεατρική εμπειρία.

Ένα πανόραμα της φύσης του ανθρώπου

«Πελοποννησιακός Πόλεμος είναι η καθημερινή ζωή του ανθρώπου μέσα στην Ιστορία, που συνεχίζεται αιώνια. Συνείδησή του και φωνή του: το έργο - κληροδότημα που μας άφησε ο Θουκυδίδης. Η ιστορία του είναι ένα πανόραμα της φύσης του ανθρώπου. Νοιώθοντας την κανείς, ο θαυμασμός και η φρίκη για το είδος γίνονται ένα» σημειώνει η Άννα Κοκκίνου.

«Πιστεύω ότι μια σύγχρονη αφήγηση αυτής της ιστορίας είναι ο καλύτερος και καθαρότερος τρόπος αναπαράστασης του πώς θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την εποχή μας. Παρότι αναφέρεται με χρονολογική σειρά σε πάρα πολλά επεισόδια του πολέμου, η ροή και η ενότητα του ύφους της αφήγησης δίνει στις επιλογές της παράστασης την ελευθερία και τη σαφήνεια του στόχου της: να καθρεφτιστεί το ήθος και η αντίσταση του ανθρώπου απέναντι στην ίδια του τη φύση.

Η ιδιομορφία της εκφοράς αυτού του λόγου μάς αναγκάζει να απομακρυνθούμε από τους κοινούς “φυσικούς” τρόπους της και να αναζητήσουμε στην απανταχού τεχνολογία δυνατότητες πληρέστερης και αποδοτικότερης αναπαραγωγής του, δοκιμάζοντας έτσι τις ίδιες του τις αντοχές.

Η σχέση μου με τον Θουκυδίδη είχε αρχίσει να εξυφαίνεται από παλιά, και την ανταλλαγή της με το κοινό θεωρώ ως αναγκαία πράξη ολοκλήρωσής της».

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Ν. Μ. Σκουτερόπουλος, δραματουργική επεξεργασία:  Άννα Κοκκίνου - Νίκος Φλέσσας, σκηνοθεσία: Άννα Κοκκίνου, με τη συνεργασία του Νίκου Φλέσσα, μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος, σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας, σκηνικό - κουστούμια: Άννα Κοκκίνου, οι χάρτινοι τοίχοι είναι από μια ιδέα του Νίκου Αλεξίου, σχεδιασμός μηχανισμού φτερών: Δημήτρης Κορρές, ηλεκτρονικός σχεδιασμός φωνών: Μηνάς Εμμανουήλ, φωτογράφιση: Σπύρος Στάβερης, βοηθός σκηνοθέτη: Λία Ανδρέου. Ερμηνεία: Άννα Κοκκίνου.

Πληροφορίες

Θέατρο Σφενδόνη: Μακρή 4 - Μακρυγιάννη, τηλ. κρατήσεων: 215 5158968 (ώρες ταμείου: 14.00 - 20.00). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 26, 27, 28 Δεκεμβρίου 2015 και 2, 3, 4, 8, 9 και 10 Ιανουαρίου 2016, στις 20.00. Τέλη Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθούν (με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση) ειδικές παραστάσεις για τα γυμνάσια και λύκεια της Αττικής. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, μαθητικό και ανέργων: 5 ευρώ.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς