Κατάλοιπα του παρελθόντος

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2015 07:00
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Μπορείς να πεις την άποψη ή τις θέσεις σου και να τις υποστηρίξεις, χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς αδιαλλαξία, χωρίς πρόκληση. Κάτι στο οποίο θα πρέπει να εκπαιδευτούν τόσο οι λαοί όσο και οι κυβερνώντες της Ε.Ε.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

«Στη μάχη ανάμεσα σε σένα και τον κόσμο, υποστήριξε τον κόσμο» είχε πει ο Τσέχος συγγραφέας Φραντς Κάφκα. Στον σημερινό κόσμο συμβαίνει το αντίθετο, προασπίζεσαι το δικό σου, κινείσαι με βάση το ιστορικό σου, συμπεριφέρεσαι με τα βιώματά σου.

Και αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό. Οταν, όμως, ανήκεις σε μία ένωση, λειτουργείς με βάση τις αρχές της ενότητας και της αλληλεγγύης, χωρίς αυτό να σου στερεί την ελευθερία λόγου ή κινήσεων.

Μπορείς να πεις την άποψη ή τις θέσεις σου και να τις υποστηρίξεις, χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς αδιαλλαξία, χωρίς πρόκληση. Κάτι στο οποίο θα πρέπει να εκπαιδευτούν τόσο οι λαοί όσο και οι κυβερνώντες της Ε.Ε.

Η κρίση στην Ελλάδα, πέρα από τις πολιτικές διαχείρισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων, έφερε στο προσκήνιο και κάποιες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που μέχρι πρότινος κρατούσαν χαμηλούς τόνους, αλλά ξαφνικά έγιναν οι πιο σκληροί επικριτές της Αθήνας. «Μέχρι πρότινος οι μικρότερες χώρες κρύβονταν πίσω από τη Γερμανία.

Οι μεγαλύτερες μάχες για τα πακέτα διάσωσης διεξάγονταν μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού. Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά: πριν από σημαντικές συνόδους, οι πιο σκληρές δηλώσεις προέρχονταν από υπουργούς ή πρωθυπουργούς χωρών της Ανατολικής Ευρώπης» είχε γράψει στα μέσα του φετινού καλοκαιριού η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

Επιπλέον πολλοί Ανατολικοευρωπαίοι έχουν αναλάβει σημαντικές θέσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς: ο Πολωνός πρώην πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ανέλαβε την προεδρία της Ε.Ε., ενώ αντιπρόεδρος της Κομισιόν είναι ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Η Τσεχία αποτελεί το τελευταίο περιστατικό «φραστικής επίθεσης» κατά της Ελλάδας από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, που βίωσαν την οικονομική εξαθλίωση και δυσπραγία και υπέστησαν επίπονες μεταρρυθμίσεις, για να συνεχίσουν όμως να ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέρμαν είχε δηλώσει στο σλοβακικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASR πριν από μία εβδομάδα ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στη ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση -ει δυνατόν- από αυτήν της Ελλάδας», τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά απογοητευμένος που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών το καλοκαίρι δεν οδήγησαν σε έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είχε καλέσει τον Τσέχο πρέσβη στην Αθήνα, απευθύνοντάς του αυστηρές συστάσεις για τη συμπεριφορά της χώρας του απέναντι στην Αθήνα, ανακάλεσε χθες στην Αθήνα τον Ελληνα πρέσβη στην Τσεχία για διαβουλεύσεις.  

Πρόκειται για πολλοστή φραστική επίθεση του Τσέχου προέδρου κατά της Ελλάδας, ενώ έχουν μεσολαβήσει κατά διαστήματα και άλλες αντίστοιχες εχθρικές δηλώσεις από τους ηγέτες και υπουργούς Οικονομικών της Πολωνίας και της Σλοβακίας, ειδικά στη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν οι διαπραγματεύσεις Αθήνας και πιστωτών οδηγήθηκαν σε προσωρινό αδιέξοδο. Αναμφισβήτητα, η ελληνική κρίση έχει κουράσει τους εταίρους της.

Οι όποιες όμως αιτιάσεις, αντιρρήσεις και αντιδράσεις θα πρέπει να μη λαμβάνουν χαρακτήρα προσβλητικό. Γιατί, πρωτίστως, δείχνουν ότι απομένουν ακόμη κάποια κατάλοιπα που δεν έχουν ξεπεραστεί... 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή