Συνεργασία με Αλβανία και ΠΓΔΜ για την προστασία της Πρέσπας

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2005 16:50
UPD:16:51
A- A A+

Η πρόκληση να διαχειριστούν από κοινού τρεις χώρες μια διασυνοριακή λίμνη έχει τεθεί επί τάπητος εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς επιστήμονες από την Αλβανία, την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα συνεργάζονται για την προστασία των νερών της Μεγάλης Πρέσπας.

Για πρώτη φορά σε επιστημονικό επίπεδο παρατηρείται μια κινητικότητα για τη συνολική μελέτη της λίμνης, για την οποία εκτός από την κοινή διακυβερνητική διακήρυξη του 2000, δεν υπάρχει καμία τριμερής συμφωνία, σύμφωνα με τον καθηγητή Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου στο ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Traborema που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών της Αλβανίας και το Πολυτεχνείο των Σκοπίων συγκεντρώνουν στοιχεία για την κατάσταση της λίμνης και ανταλλάσσουν πληροφορίες.

Τέλος, το καλοκαίρι του 2006 οργανώνεται ένα συμπόσιο στις Πρέσπες, όπου έχουν προσκληθεί όλες οι επιστημονικές ομάδες για να καταθέσουν ό,τι μελέτες έχουν κάνει.

Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή