Ας ρωτήσουν τον Pamuk, τον Karaca, τον Zarakolu, τον Dink

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2005 17:19
UPD:17:39

A- A A+

Ο τούρκος συγγραφέας με διεθνή ακτινοβολία Orhan Pamuk θα δικαστεί στις 16 Δεκεμβρίου 2005. Το «έγκλημά» του γνωστό. Ατιμάζει το τουρκικό κράτος και υποδαυλίζει με τα λεγόμενά του τη φυλετική βία, γιατί τόλμησε να πει δημοσίως πως ότι η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να παραδεχθεί πως ένα εκατομμύριο Αρμένιοι και κάμποσες χιλιάδες Κούρδοι σκοτώθηκαν από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο δημοσιογράφος Emin Karaca καταδικάσθηκε σε πέντε μήνες φυλάκιση, με βάση το άρθρο 301 παρ. 2 του πρόσφατα αναθεωρημένου ποινικού κώδικα, επειδή άσκησε κριτική στους στρατιωτικούς του πραξικοπήματος του Μαρτίου 1971.

Ομοίως οι δημοσιογράφοι Ragip Zarakolu, Hrant Dink, εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο.

Οσοι επιχειρηματολογούν υπέρ της τουρκικής ένταξης αναφέρουν ότι η ενταξιακή διαδικασία θα ενισχύσει τα εκσυγχρονιστικά στοιχεία της Τουρκίας σε βάρος του κεμαλικού κατεστημένου. Μόνο που αυτές οι διώξεις δεν προέρχονται από κάποια σκοτεινά παράκεντρα, αλλά από τους μηχανισμούς στους οποίους υποτίθεται ότι θα στηριχθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Οσοι προσπαθούν να πείσουν τους σκεπτικιστές ότι η Τουρκία είναι μια όαση δημοκρατίας σε ένα μουσουλμανικό κόσμο, ας ρωτήσουν τον Pamuk, τον Karaca, τον Zarakolu, τον Dink, κι άλλους λιγότερο ή περισσότερο γνωστούς Τούρκους.

Ωστόσο, η ειρωνεία είναι ότι η στάση των παραπάνω πείθει πολύ περισσότερο για τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας από την όποια πολιτική δήλωση, και αποκαλύπτει την ύπαρξη μιας «Αλλης Τουρκίας».

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή