Κίνα: Τρία χρόνια με αναστολή σε διαπρεπή υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015 08:49
UPD:13:01
REUTERS/TYRONE SIU

Το 2014 o 50χρονος Που Ζιτσιάνγκ συνελήφθη για επτά μηνύματα τα οποία αναρτήθηκαν στους λογαριασμούς μικρομπλόγκ που διατηρεί και τα οποία κατέκριναν το Κομμουνιστικό Κόμμα για ανικανότητα και ψέματα, καθώς και για την κατασταλτική πολιτική του στο Θιβέτ και την επαρχία Σιντζιάνγκ (φωτ. αρχείου). 

A- A A+

Σε τριετή φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε ο Κινέζος νομικός Που Ζιτσιάνγκ, διαπρεπής υπερασπιστής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος δικαζόταν για τη λειτουργία επικριτικών προς το Πεκίνο μικρομπλόγκ.

Ο 50χρονος Που Ζιτσιάνγκ είναι γνωστός για την υπεράσπιση ενώπιον της κινεζικής δικαιοσύνης θυμάτων στρατοπέδων επανεκπαίδευσης μέσω της εργασίας, του διάσημου καλλιτέχνη Άι Γουέιγουέι και πολιτών κατά των αυθαιρεσιών των κινεζικών αρχών.

Το 2014 συνελήφθη για επτά μηνύματα τα οποία αναρτήθηκαν στους λογαριασμούς μικρομπλόγκ που διατηρεί και τα οποία κατέκριναν το Κομμουνιστικό Κόμμα για ανικανότητα και ψέματα, καθώς και για την κατασταλτική πολιτική του στο Θιβέτ και την επαρχία Σιντζιάνγκ.

Η δίκη του ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και κρίθηκε ένοχος για «υποκίνηση φυλετικού μίσους» και για «πρόκληση ταραχών».

Η κινεζική τηλεόραση μετέδωσε ότι αποδέχθηκε την ποινή του και ότι δεν θα καταθέσει έφεση.

Ο συνήγορός του προειδοποίησε ωστόσο ότι ο ανασταλτικός χαρακτήρας της ποινής του σημαίνει ότι ο Που Ζιτσιάνγκ θα αποφυλακισθεί, αλλά δεν θα είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος, θα κινδυνεύει όπως και πριν να συλληφθεί αυθαιρέτως.

Το δικαστήριο του Πεκίνου, όπου ανακοινώθηκε η ποινή, ήταν, όταν και καθ΄όλη τη διάρκεια της δίκης, περικυκλωμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας με πολιτικά. Δημοσιογράφοι και διαδηλωτές απομακρύνθηκαν βιαίως από την περιοχή του δικαστηρίου.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, το Πεκίνο έχει εντείνει την καταστολή επικριτικών φωνών που προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών, πανεπιστημιακούς, ακτιβιστές και νομικούς προχωρώντας σε εκατοντάδες συλλήψεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή