Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2005 09:31
A- A A+

Η άρση της ασυλίας του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη με απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η στάση της Αυστρίας που προκαλεί εμπλοκή στο κλείσιμο του διαπραγματευτικού πλαισίου της Αγκυρας, η βύθιση τουρκικού πλοιαρίου με λαθρομετανάστες στα ανοικτά της κατεχόμενης Γιαλούσας και οι δηλώσεις γύρω από τη διαφωνία Υπουργού Δικαιοσύνης - Γενικού Εισαγγελέα σε ό,τι αφορά τη δίωξη μελών της ΥΚΑΝ είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αποκαλύπτεται ο Θεοδώρου'' αναφέρει πως ''η απροκάλυπτη παρέμβαση του Δώρου Θεοδώρου στο έργο της Δικαιοσύνης είναι η αφορμή της αντιπαράθεσής του με τον Γενικό Εισαγγελέα. Ζήτησε από τον κ. Κληρίδη να αναστείλει τη δίωξη εναντίον των δυο αστυνομικών γιατί ο ένας υπήρξε για ένα διάστημα οδηγός του''. Αλλού σημειώνει πως ο ΔΗΣΥ κάλεσε την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει την άσκηση ''Νικηφόρος'' της Εθνικής Φρουράς.

''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''31 χρόνια μετά πήρε πίσω την ταυτότητά του'' πως τριανταένα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή ο Χρήστος Αντρέα Κωνσταντή, που το 1974 ήταν εθνοφρουρός, συναντήθηκε στο κατεχόμενο Λευκόνοικο με τον Τούρκο αξιωματικό που τον είχε συλλάβει το '74 για να παραλάβει την ταυτότητά του, ένα μπερέ και μια τσάντα που ανήκουν σε άλλους εθνοφρουρούς τα οποία κατασχέθηκαν από τους εισβολείς. Αλλού αναφέρει πως πλοιάριο που μετέφερε τριανταεννέα τουλάχιστον λαθρομετανάστες, Σύρους όπως εικάζεται, βυθίστηκε τριάμισι ναυτικά μίλια στα ανοικτά της κατεχόμενης Γιαλούσας.

Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Βάλλονται οι θεσμοί'' γράφει πως ''η στήριξη που παρέχει τα τελευταία 24φρα η κυβέρνηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης, διαρκουσών των επιθέσεών του κατά χειρισμών του Γ. Εισαγγελέα αναφορικά με μέλος της ΥΚΑΝ, έρχεται να προστεθεί σε μια αλυσίδα ανάλογων φαινομένων''. Σημειώνει πως επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο προτίθεται να αποστείλει εντός των ημερών ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης για να του κοινοποιήσει και επίσημα την πρόθεση του κόμματος της αντιπολίτευσης να απέχει από τις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου.

''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αμηχανία για τη 'Νικηφόρο''' πως ''πλήρης σύγχυση και αμηχανία επικρατεί στις τάξεις της κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων, για το αν θα πραγματοποιηθούν φέτος οι ασκήσεις 'Νικηφόρος' και 'Τοξότης' ''. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν έχει ενημέρωση επί του θέματος. Αλλού σημειώνει πως επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Ερευνες - φωτιά στην Πολεοδομία'' αναφέρει πως δυο έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για πιθανή διάπραξη αδικημάτων συνεπεία των οποίων το κράτος ενδέχεται να απώλεσε έσοδα από εκατοντάδες χιλιάδες εώς και εκατομμύρια λίρες. Οι καταγγελίες αφορούν την παράτυπη έκδοση πολεοδομικών αδειών από το Επαρχιακό Γραφείο Πολεοδομίας Πάφου. Αλλού γράφει πως εμπλοκή στο κλείσιμο του διαπραγματευτικού πλαισίου προκαλεί αίτημα που υπέβαλε η Βιέννη προς τη Βρετανική Προεδρία, θέτοντας ως προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και το άνοιγμα της αυλαίας των διαπραγματεύσεων ΕΕ - Κροατίας.

Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Νέα μάχη με τη Βρετανία'' γράφει ότι σκληρή μάχη συνεχίζει να δίνει η Κυπριακή Δημοκρατία με τη Βρετανία αναφορικά με την εναρκτήρια δήλωση που θα κάνει η Προεδρία της ΕΕ κατά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως ο Υπουργός Συγκοινωνιών δήλωσε ότι η έρευνα για τα αίτια της πτώσης του μοιραίου Μπόινγκ της ''Ηλιος'' θα συνεχιστεί μέχρι να εξακριβωθούν πλήρως, ούτως ώστε να γίνει απόδοση ευθυνών ανεξάρτητα από το είδος των ευθυνών αυτών.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο πρωτοσέλιδο θέμα της αναφέρεται στο θέμα της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Μάριου Ματσάκη και γράφει πως με αφορμή τη σχετική απόφαση που πήρε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άνοιξε ο δρόμος για αστυνομικές έρευνες. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επισκέφθηκε χθες την οδό Ερμού στην κατεχόμενη πλευρά της Λευκωσίας και δήλωσε πως με το άνοιγμα της γνωστής εμπορικής οδού θα γίνει ένα σημαντικό βήμα για τον τερματισμό του διαχωρισμού.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Financial Mirror'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Η Morgan 'φουλάρει' με Τράπεζα Κύπρου'' γράφει ότι στα 6 εκατομμύρια από τα 2,26 εκατομμύρια μετοχές ανέβασε το ποσοστό συμμετοχής της στην Τράπεζα Κύπρου η Morgan Stanley & Co International. Η Morgan, αναφέρει, 'φούλαρε' με μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και μαζί με ένα Γερμανό επενδυτή ήταν οι κύριοι παίκτες κατά τις τελευταίες εβδομάδες ενισχύοντας το ράλι της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου. Αλλού γράφει πως η νέα πολιτική ενθάρρυνσης επενδύσεων για γήπεδα γκολφ που έχει υιοθετήσει ο ΚΟΤ δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας γηπέδων γκολφ σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή