DW: Σενάρια για μετεκλογικές συμμαχίες στην Ισπανία

Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015 22:49
UPD:22:51
REUTERS/STAFF
A- A A+

Θα τα καταφέρουν τα παραδοσιακά κόμματα; Ή θα αναγκαστούν να μοιραστούν την εξουσία με τους νέους πολιτικούς σχηματισμούς; Οι εκλογές της Κυριακής φαίνεται πως θα ταράξουν τις πολιτικές ισορροπίες στην Ισπανία, επισημαίνει η Deutsche Welle.

Ήταν μία από τις πιο σκληρές προεκλογικές περιόδους που έχει ζήσει η χώρα μέχρι σήμερα. Ουκ ολίγες φορές προχώρησαν οι υποψήφιοι των τεσσάρων σημαντικότερων κομμάτων σε προσωπικές επιθέσεις. Αποφεύγοντας με αυτόν το τρόπο να αγγίξουν τις υποσχέσεις που είχαν δώσει στις αρχές του προεκλογικού αγώνα.

Χαρακτηριστική υπήρξε η έντονη λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τον αντίπαλό του από τους Σοσιαλιστές Πέδρο Σάντσες στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ της περασμένης Δευτέρας.

Ωστόσο, η έκβαση της κούρσας είναι ακόμη άδηλη. Γύρω στο 40% των πολιτών δηλώνουν αναποφάσιστοι. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του Ραχόι ίσως τερματίσει πρώτο, ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο Ισπανός πρωθυπουργός δεν θα καταφέρει να ξανακυβερνήσει χωρίς την υποστήριξη βουλευτών από άλλα κόμματα.

EURONEWS

Στην απέναντι όχθη βρίσκονται οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι μαζί με το Λαϊκό Κόμμα κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της χώρας μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο το 1975. Με τον 43χρονο Πέδρο Σάντσες επικεφαλής, θέλουν να αφήσουν πίσω τον 60χρονο Ραχόι στην κούρσα για την εξουσία.

Από την άλλη πλευρά, τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας νέες δυνάμεις. Τόσο ο επικεφαλής του αριστερού κόμματος Podemos, Πάμπλο Ινγκλέσιας, όσο και ο επικεφαλής του νέου φιλελεύθερου κόμματος διαμαρτυρίας Ciudadanos, Αλμπέρτ Ριβέρα, διεκδικούν δυναμικά έναν ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Ο πρώτος επαγγέλλεται κοινωνικά μέτρα που θα ευνοούν τους αδύναμους, ενώ ο δεύτερος υπόσχεται έναν σκληρό αγώνα ενάντια στη διαφθορά.

Ραχόι: Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει μια «ρώσικη ρουλέτα»

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ωστόσο προβάδισμα στον Ραχόι με 25%, ενώ για τα άλλα τρία κόμματα προβλέπουν ποσοστά της τάξεως του 20%.

Ωστόσο, για τους περισσότερους Ισπανούς τα παραδοσιακά κόμματα δεν είναι σε θέση να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Η κυβέρνηση Ραχόι ήρθε αντιμέτωπη από το 2011 με δύο μεγάλα προβλήματα: τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και τα σκάνδαλα διαφθοράς, στα οποία ενεπλάκησαν έμπιστοι του πρωθυπουργού. Από ανάλογα σκάνδαλα και αποτυχίες τα δύο νέα κόμματα δεν επισκιάζονται – τουλάχιστον προς το παρόν.

Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός προειδοποίησε στο κλείσιμο της προεκλογικής του εκστρατείας της Παρασκευή ότι μόνο μια νίκη του κόμματός του θα μπορούσε να εξασφαλίσει ισορροπία και σταθερότητα στη χώρα. Η εναλλακτική θα ήταν ένας ευρύς κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ οκτώ ή εννέα κομμάτων, ο οποίος θα οδηγούσε τη χώρα στη διάλυση, είπε ο Ραχόι, προειδοποιώντας ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει μια πολιτική «ρώσικη ρουλέτα».

Ένα ερώτημα το οποίο μένει ωστόσο ακόμη ανοιχτό και θα απαντηθεί φυσικά μόνο μετά τις εκλογές, είναι ποιες συμμαχίες θα προκύψουν στην ισπανική βουλή. Κάποιοι θεωρούν ότι το αριστερό Podemos και το κόμμα διαμαρτυρίας Ciudadanos έχουν συνάψει κρυφή συμφωνία για να ρίξουν τον Ραχόι από τον πρωθυπουργικό θρόνο. Άλλοι μιλούν για συνασπισμό του Ciudadanos με το Λαϊκό Κόμμα, αν και ο Αλμπέρτ Ριβέρα έχει ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να υποστηρίξει ούτε τους συντηρητικούς ούτε τους σοσιαλιστές.

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή