Σ. Λαμπρινίδης: Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας να μην μετατραπούν σε ευχολόγιο

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2005 12:52
A- A A+

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία δεν συνεπάγεται ότι «όλα είναι διαπραγματεύσιμα» και δεν είναι διαπραγματεύσιμη η υποχρέωση αναγνώρισης από την Τουρκία ενός από τα 25 κράτη-μέλη, της Κύπρου, ούτε η πλήρης εφαρμογή του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης, τόνισε σήμερα κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Σταύρος Λαμπρινίδης.

«Αν οι υποχρεώσεις αυτές μετατραπούν σε απλό ευχολόγιο, θα είναι καταστροφικό για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Χρειάζονται, επομένως, καθαροί στόχοι, χρονοδιαγράμματα, καταληκτικές ημερομηνίες, και κυρώσεις για τη μη εκπλήρωσή τους.

Το οφείλουμε στο λαό της Τουρκίας, στα εκατομμύρια των πολιτών της που επιθυμούν ειλικρινά μία ευρωπαϊκή, δημοκρατική, ευημερούσα και ειρηνική χώρα.

Και το οφείλουμε εξίσου στους Ευρωπαίους πολίτες, και για να καταπολεμήσουμε τον εύκολο και επικίνδυνο τουρκοσκεπτικισμό. Πρέπει να τους παράσχουμε τη βεβαιότητα ότι η ένταξη της Τουρκίας θα προέλθει μέσα από μία έντιμη και σκληρή ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση και όχι από ένα "ανατολίτικο παζάρι"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρινίδης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή