Υιοθετήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η Κοινή Πρόταση Ψηφίσματος γα την Τουρκία

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2005 16:11
A- A A+

Με 356 ψήφους υπέρ, 181 κατά και 125 αποχές, υιοθετήθηκε σήμερα από τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου η Κοινή Πρόταση Ψηφίσματος για την Τουρκία, στην οποία είχαν συμφωνήσει από χθες το βράδυ οι πολιτικές ομάδες.

Η Κοινή Πρόταση ετέθη, όπως ήταν προγραμματισμένο, σε ψηφοφορία ενώπιον της Ολομέλειας, παρά την αναβολή της ψηφοφορίας για τη Σύσταση υπογραφής του πρόσθετου πρωτόκολλου.

Με την Κοινή Πρόταση εγκρίθηκαν και τέσσερις τροπολογίες επί συνόλου επτά που είχαν υποβληθεί.

Συγκεκριμένα απερρίφθησαν οι τροπολογίες που όριζαν χρονικά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων Τουρκίας – Ε.Ε. εάν δεν υπάρξει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα έως το τέλος του 2006.

Αντίθετα δύο από τις τροπολογίες που εγκρίθηκαν ήταν των γάλλων ευρωβουλευτών με τις οποίες ζητούσαν «την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων απο την Τουρκία, πράξη που αποτελεί προαπαιτούμενο γιά την ένταξη στην Ε.Ε.».

Η τρίτη τροπολογία που υιοθετήθηκε ήταν αυτή του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σταύρου Λαμπρινίδη, με προφορική προσθήκη του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Δημητρακόπουλου και την υποστήριξη των έξι σημαντικότερων πολιτικών ομάδων. Με την τροπολογία αυτή υπογραμμίζεται οτι «η μονομερής δήλωση της Τουρκίας δεν αποτελεί τμήμα του Πρωτοκόλλου και δεν έχει νομικές επιπτώσεις στις υποχρεώσεις της Τουρκίας βάσει του Πρωτοκόλλου». Ζητείται επίσης «να μην σταλεί προς επικύρωση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση».

Η τέταρτη τροποποίηση κατατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και σε αυτή σημειώνεται ότι στο θέμα της επέκτασης του Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας στα δέκα νέα κράτη-μέλη, καθώς και σε άλλα σημεία, η υλοποίηση μένει ακόμα να εκπληρωθεί».

Αλλα σημαντικά σημεία της Κοινής Πρότασης είναι τα εξής :

- Το ΕΚ εκφράζει την άποψη οτι η Τουρκία έχει εκπληρώσει επίσημα τις τελευταίες προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, εκφράζει όμως «την ειλικρινή λύπη του για το γεγονός οτι έχει δημιουργήσει σοβαρές αμφιβολίες για την προθυμία της να εκπληρώσει πλήρως όλες τις διατάξεις του Πρωτοκόλλου».

- Υπενθυμίζει οτι με τους περιορισμούς απέναντι στα κυπριακά σκάφη παραβιάζει τη Συμφωνία της Αγκυρας για την Τελωνειακή Ενωση, γι αυτό και καλεί την Επιτροπή να εκπονήσει έως το τέλος του 2006 πλήρη αξιολόγηση της εν λόγω Συμφωνίας, η υλοποίηση της οποίας θα πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα κεφάλαια που θα εξετασθούν κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

- Τονίζει οτι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, κατ'ουδένα τρόπο μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, και καλεί τις τουρκικές αρχές να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και να αναγνωρίσουν τη Δημοκρατία της Κύπρου το ταχύτερο δυνατό. Υπογραμμίζουν οτι «εάν τούτο δεν συμβεί θα έχει σοβαρές συνέπειες στη διαπραγματευτική διαδικασία και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε διακοπή της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

- Υπογραμμίζει οτι το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων θα είναι αφετηρία μιας μακρόχρονης διαδικασίας ή οποία από την ίδια τη φύση της έχει ανοιχτό τέλος και δεν οδηγεί εκ των προτέρων και αυτόματα στην ένταξη. Σημειώνει επίσης οτι η Συνθήκη της Νίκαιας δεν αποτελεί αποδεκτή βάση για περαιτέρω εντάξεις και επομένως θα πρέπει «να τεθούν σε ισχύ οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της συνταγματικής διαδικασίας».

Εξάλλου, σε πολλά σημεία της Κοινής Πρότασης, οι ευρωβουλευτές κάνουν ειδική αναφορά στο σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εκδηλώνουν την ανησυχία τους για το άρθρο 305 του τουρκικού ποινικού κώδικα το οποίο ποινικοποιεί «τις ενέργειες κατά του θεμελιώδους εθνικού συμφέροντος». Στο τομέα της ελευθερίας της έκφρασης αναφέρουν τα προβλήματα του συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, για δε το θέμα της λειτουργίας των θρησκευτικών κοινοτήτων, εκφράζουν τις ανησυχίες τους αναφέροντας το νόμο περί Βακουφίων.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή σοβαρή παρακολούθηση στον τομέα αυτό, και «σε περίπτωση σοβαρής και επίμονης παραβίασης των αρχών της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του κράτους δικαίου, και ύστερα από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,την αναστολή των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Πηγη ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή