Εκνευρισμός στην Αγκυρα

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2005 18:03
UPD:18:17
A- A A+

Εκνευρισμό προκαλούν στην Αγκυρα οι αλλαγές που έχουν επέλθει τόσο στο κείμενο της «αντιδήλωσης», όσο και στο κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου, πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου.

Ιδιαίτερη ενόχληση προκάλεσε η διατύπωση ότι η Τουρκία υποχρεούται (obliged) και όχι καλείται (advised) να άρει το βέτο της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ και στους διεθνείς οργανισμούς.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ εξέφρασε στον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση στη διαμόρφωση του κειμένου και τη συμπερίληψη σε αυτό νέων όρων την τελευταία στιγμή. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Ναμίκ Ταν σχολίασε ότι, «είναι φυσικό ότι θα κάνουμε το τελικό μας βήμα μετά την πλήρη διευκρίνιση του πλαισίου των διαπραγματεύσεων», και κατηγόρησε την Λευκωσία ότι εκμεταλλεύεται την ένταξή της στην Ε.Ε. για αποσπάσει παραχωρήσεις από την Τουρκία.

«Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν τις "ανήθικες" προσπάθειές τους να καταστήσουν την Τουρκία "φύλακα" της Ε.Ε., χωρίς να της δώσουν καθεστώς πλήρους μέλους», σχολιάζουν διπλωματικοί αναλυτές στην Αγκυρα.

«Δεν αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως υποψήφιο μέλος, αλλά ως αντίπαλο ή εχθρό», σημειώνει διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ».

Τούρκοι αναλυτές θεωρούν ότι η αντίδραση στην τουρκική ένταξη είναι μεγαλύτερη από όσο αναμενόταν και φοβούνται ότι η Βρετανική προεδρία δεν μπορεί πλέον να τηρήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει στην Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή