Κάλεσμα Ομπάμα σε Κογκρέσο για άρση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας

Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015 21:01
UPD:21:04
REUTERS/CARLOS BARRIA

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αφήσει να γίνει σαφές ότι θα ήθελε υπό προϋποθέσεις να επισκεφθεί την Κούβα πριν από τη λήξη της θητείας του, τον Ιανουάριο του 2017.

A- A A+

Νέο κάλεσμα στο Κογκρέσο όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοί του, προκειμένου να αρθεί το εμπάργκο σε βάρος της Κούβας το οποίο είχε επιβληθεί το 1962, απηύθυνε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας ανήμερα της επετείου της αποκατάστασης των διμερών διπλωματικών σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Αβάνα.

«Το Κογκρέσο μπορεί να συμβάλει να υπάρξει μια καλύτερη ζωή για τον κουβανικό λαό αίροντας το εμπάργκο το οποίο είναι κληρονομιά μιας πολιτικής που απέτυχε», ανέφερε ο κ. Ομπάμα σε μια λιτή ανακοίνωσή του.

Το αμερικανικό εμπάργκο εξακολουθεί να απαγορεύει στους Αμερικανούς να επενδύουν ή να κάνουν τουρισμό στη νήσο, ενώ προβλέπει επίσης την επιβολή βαριών προστίμων και επιπλοκές εντός των ΗΠΑ για τις εταιρείες που θα διακινδυνεύσουν να δραστηριοποιηθούν στην Κούβα.

«Σήμερα, η αμερικανική σημαία κυματίζει εκ νέου στην πρεσβεία μας στην Κούβα. Σήμερα, περισσότεροι Αμερικανοί ταξιδεύουν στην Κούβα και αλληλεπιδρούν με τον κουβανικό όπως ποτέ πριν κατά τη διάρκεια των 50 τελευταίων ετών», συνέχισε ο κ. Ομπάμα.

«Συνεχίζουμε να έχουμε διαφωνίες με την κουβανική κυβέρνηση, αλλά θέτουμε τα προβλήματα απευθείας μαζί τους και προασπίζουμε πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως παντού στον κόσμο», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τόνισε επίσης ότι τους δώδεκα τελευταίους μήνες καταγράφηκε πρόοδος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αφήσει να γίνει σαφές ότι θα ήθελε υπό προϋποθέσεις να επισκεφθεί την Κούβα πριν από τη λήξη της θητείας του, τον Ιανουάριο του 2017.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή