Συριακή αντιπολίτευση: Οι Κούρδοι και όχι εμείς λαμβάνουν βοήθεια από τη Ρωσία

Νέα διάψευση των λεγομένων του προέδρου Πούτιν από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό
Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015 18:35
UPD:18:38
Reuters/AMMAR ABDULLAH

«Η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει να προκαλέσει τη διάσπαση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού διασπείροντας φήμες για συνεργασία με τους Ρώσους», είπε ο κ. Χάνα (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Οι Σύροι αντάρτες διέψευσαν ότι έχουν λάβει βοήθεια από τη Μόσχα, λίγη ώρα αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε σε στήριξη που παρέχει η χώρα του στις ένοπλες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης. Κατηγόρησαν επίσης τους Κούρδους της βόρειας Συρίας ότι ενισχύονται από τη Μόσχα.

Ο κ. Πούτιν, στην ετήσια συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης την οποία παραχωρεί, είπε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με συνιστώσες της συριακής αντιπολίτευσης που θέλουν να αγωνιστούν εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος «και το πράττουν» και ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία στηρίζει τόσο το καθεστώς της Δαμασκού όσο και την ένοπλη αντιπολίτευση. Οι δηλώσεις διαψεύστηκαν αμέσως από τους αντάρτες.

Ο Άσαντ Χάνα, μέλος του πολιτικού γραφείου της Μεραρχίας του Βορρά - συνασπισμού διάφορων αντάρτικων οργανώσεων - είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δηλώσεις του κ. Πούτιν είναι «παντελώς ψευδείς».

«Η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει να προκαλέσει τη διάσπαση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού διασπείροντας φήμες για συνεργασία με τους Ρώσους», είπε ο κ. Χάνα, τονίζοντας ότι οι αντάρτες έχουν εκδώσει πολλές ανακοινώσεις με τις οποίες «διαψεύδουν αυτούς τους ισχυρισμούς».

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Πούτιν είχε δηλώσει ότι η χώρα του βοηθά 5.000 μαχητές του ΕΣΣ με όπλα και με αεροπορικές επιδρομές. «Είναι ψέμα. Δεν έχουμε σχέσεις με τους Ρώσους», είπε ο Άχμαντ Σαούντ, εκπρόσωπος της Μεραρχίας 13, ομάδας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και μάχεται εναντίον του Ι.Κ.. αλλά και κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο στρατηγός Άχμαντ Μπέρι, ο οποίος φέρεται ως ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ΕΣΣ, είχε επίσης υπογραμμίσει ότι οι περισσότερες από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έχουν ως στόχο τους αντάρτες και όχι τους τζιχαντιστές του Ι.Κ.. Κατηγόρησε όμως τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), πολιτοφυλακές των Κούρδων της βόρειας Συρίας, ότι λαμβάνουν βοήθεια από τη Ρωσία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή