ΥΠΕΞ: Κλειδωμένο για την Ελλάδα το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2005 13:21
UPD:13:34
A- A A+

Το διαπραγματευτικό πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούν οι συζητήσεις Τουρκίας – Ε.Ε. από την ερχόμενη Δευτέρα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, θεωρείται κλειδωμένο, τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η θέση της Ελλάδος για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας συνοπτικά είναι: «Πλήρης εκπλήρωση των κριτηρίων, πλήρης ένταξη στην Ε.Ε.».

Για την ελληνική πλευρά, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, ο στόχος παραμένει ότι εφόσον η Τουρκία στην πορεία των διαπραγματεύσεων αποδείξει ότι εκπληρώνει τα κριτήρια, θα πρέπει να γίνει και πλήρες μέλος. Η διαδικασία δεν θα μπορεί να προχωρήσει εάν τα κεφάλαια δεν κλείνουν στην πορεία της διαπραγμάτευσης, πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των «25» οφείλεται στη θέση συγκεκριμένης χώρας (της Αυστρίας) που επιθυμεί να αναφέρεται στο κείμενο ότι το τέλος της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να οδηγεί εναλλακτικά και σε μία Ειδική Σχέση.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, κ. Κουμουτσάκος είπε ότι στην παράγραφο 8 του διαπραγματευτικού πλαισίου αναφέρεται ρητώς ότι η Τουρκία ως υποψήφια χώρα θα πρέπει να εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Διευκρίνισε ακόμα ότι στην πέμπτη υποπαράγραφο του ίδιου κειμένου αναφέρεται ότι η πρόβλεψη αυτή συμπεριλαμβάνει ό,τι αφορά στο κοινοτικό κεκτημένο, δηλαδή τις κοινές δράσεις, τις αποφάσεις και τις δηλώσεις που έχουν υιοθετηθεί από την Ε.Ε.

Όσον αφορά το ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι πρόκειται για μία απόφαση στην οποία προέβησαν κατά πλειοψηφία οι ευρωβουλευτές και αποτελεί μία ένδειξη για το πώς το θεσμικό όργανο της ΕΕ αντιμετωπίζει τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο κ.Κουμουτσάκος δεν σχολίασε την πληροφορία ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμντουλάχ Γκιουλ, ενδέχεται να μην προσέλθει στη εναρκτήρια των διαπραγματεύσεων συνεδρίαση της 3ης Οκτωβρίου. Όπως έγινε γνωστό, ο επίσημος διάλογος Ε.Ε. - Τουρκίας αναμένεται να ξεκινήσει είτε στη διάρκεια του γεύματος, είτε στη διάρκεια του δείπνου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η βρετανική προεδρία αναμένεται να κάνει την εναρκτήρια δήλωση, ενώ στη συνέχεια προβλέπεται να τοποθετηθεί ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Όπως επίσης ανακοίνωσε ο κ. Κουμουτσάκος , αύριο στις 10 ο υπουργός εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης θα έχει ενημερωτική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο.

Λίγο αργότερα ο κ. Μολυβιάτης θα δεχθεί στο γραφείο του τον αμερικανό πρέσβη Τσαρλς Ρις.

Το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει για την Τύνιδα όπου θα λάβει μέρος στο Ευρωμεσογειακό Φόρουμ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή