Σε κλίμα έντασης το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2005 16:49
A- A A+

Συναίνεση επί των στρατηγικών στόχων και των μακροπρόθεσμων επιδιώξεων στην εξωτερική πολιτική, αλλά διαφωνίες και επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τους τακτικούς χειρισμούς, διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, στη διάρκεια της σημερινής τρίωρης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Μεταξύ των βασικών θεμάτων στην ημερήσια διάταξη ήταν η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου.

«Ισως σήμερα για πρώτη φορά ακούστηκαν και κάποιες έντονες φωνές που δεν ταιριάζουν με το πνεύμα στο οποίο διεξάγονται συνήθως οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Μολυβιάτης ωστόσο τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση επρόκειτο για χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων. Ο κ. Χρ. Παπουτσής, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ, αρμόδιος για την Εξωτερική Πολιτική, την Ασφάλεια και την ¶μυνα, μετά το τέλος του Συμβουλίου δήλωσε: «Καταστήσαμε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συναίνεση σε μια πολιτική παράδοσης των όπλων, μειωμένων προσδοκιών για τη χώρα και τον ελληνισμό και χαμένων ευκαιριών».

Ο κ. Παπουτσής επανέλαβε ότι το κόμμα του εξακολουθεί να στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά διευκρίνισε ότι στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για την ένταξη της Τουρκίας «δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και ασφαλιστικές δικλείδες που να κατοχυρώνουν τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα».

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος που συμμετείχε στο Συμβούλιο εκπροσωπώντας το Συνασπισμό, μίλησε για περίοδο ρευστότητας στην Ευρώπη και για κακό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας και τόνισε ότι «η συζήτηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από αυτούς τους παράγοντες».

Τάχθηκε και αυτός υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, «με απαραίτητες προϋποθέσεις τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και το σεβασμό στο ευρωπαϊκό δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο».

Στη συνεδρίαση δεν έλαβε μέρος το ΚΚΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή