του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Εν μέσω ισχυρών πιέσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και εκτός συνόρων βρίσκεται για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση για το θέμα της «διαχείρισης» των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.
Στο εσωτερικό της χώρας το Μαξίμου και ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επιχείρησαν σήμερα να έρθουν σε μία πρώτη συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά τις χθεσινές σφοδρές αντιδράσεις των δημάρχων νοτιοανατολικής Αττικής. Όπως παραδέχθηκαν μάλιστα μπροστά στις κάμερες οι δύο πλευρές, το απόγευμα θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις για τη δημιουργία Κέντρου Προσφύγων στην περιοχή.
Πάντως δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να προταθούν νέες τοποθεσίες για τη δημιουργία του Κέντρου μετά τις αντιδράσεις για το Ελληνικό, όπου ήδη ιδιωτικά συνεργεία, με τη συνδρομή αξιωματικών της αεροπορίας, διαμορφώνουν τα πρώην υπόστεγα συντήρησης αεροσκαφών (τολ) προκειμένου να φιλοξενήσουν μετανάστες.
Παράλληλα, η κυβέρνηση επισπεύδει τη δημιουργία των hotspots στα νησιά σε μια προσπάθεια να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των Ευρωπαίων εν όψει και της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Για το σκοπό αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί αύριο στη Λέρο και τη Χίο προκειμένου να επιβλέψει ο ίδιος την προετοιμασία των κέντρων υποδοχής και καταγραφής προσφύγων και μεταναστών με την εμπλοκή αυτήν τη φορά και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε το ΓΕΕΘΑ, έχουν διατεθεί τρία στρατόπεδα για να χρησιμοποιηθούν ως κέντρα πρώτης υποδοχής (hotspots) στη Λέσβο (Παραδέλι), στη Λέρο (Λεπίδα) και στην Κω (Λινοτόπι), ενώ έχουν διατεθεί μηχανήματα και υπηρεσίες για τη διαμόρφωση των hotspots σε Λέσβο, Λέρο, Κω και Χίο. Με τη βοήθεια του Στρατού Ξηράς έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του hotspot Λέρου, με τη μεταφορά 110 οικίσκων.
Πιέσεις για επέμβαση της Frontex χωρίς την έγκριση των κρατών
Από τα νησιά του Αιγαίου ο Πρωθυπουργός θα «πετάξει» απευθείας για τις Βρυξέλλες όπου την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής και θα έχει το πρωί της Πέμπτης, στις 9:30, συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με ισχυρές πιέσεις, κυρίως από το δίδυμο Γερμανίας – Γαλλίας για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., με αιχμή και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση του διασυνοριακού οργανισμού της Ε.Ε. Frontex και για τη λήψη μέτρων για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων και ακτοφυλακής που, σε επείγουσες περιπτώσεις, θα μπορούσε να αναπτύσσεται ακόμη και χωρίς την έγκριση του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες λόγω του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων περιέγραψε τις ελληνικές αντιρρήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχω πει στα ευρωπαϊκά όργανα ότι βιάζονται πάρα πολύ για ορισμένα πράγματα και προσπαθούν «στο πόδι» να λύσουν ορισμένα προβλήματα. Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με δημοκρατικό τρόπο στο πλαίσιο των συνθηκών. Έχουμε πει ότι ασφαλώς μπορεί να αλλάξει η διαδικασία και ο κανονισμός για τη Fontex, αλλά οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να συμβαδίζει με το άρθρο 72 και 79 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προτάσσει τα κυρίαρχα συμφέροντα του κάθε κράτους-μέλους, όσον αφορά την προάσπιση της ασφάλειάς του και στο μεταναστευτικό».
Τέλος, με χθεσινές του δηλώσεις-διαρροή στο Mega, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην είδηση για σχεδιαζόμενη τριμερή διάσκεψη για το προσφυγικό τον Φεβρουάριο, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αν και το Βερολίνο αρχικά έδειξε έτοιμο να αποδεχθεί τη συνάντηση, πηγές του μεγάρου Μαξίμου σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί μια τέτοια συνάντηση να τεθεί υπό την αιγίδα είτε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είτε της Κομισιόν.