Συμμαχία 34 σουνιτικών μουσουλμανικών χωρών υπό τη Σ. Αραβία κατά της τρομοκρατίας

Με Τουρκία, Αίγυπτο και Πακιστάν
Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015 13:02
UPD:13:13
REUTERS/HANDOUT

Ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μιλά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ριάντ. Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Τρίτη τη δημιουργία στρατιωτικής συμμαχίας 34 σουνιτικών μουσουλμανικών χωρών κατά της τρομοκρατίας.

A- A A+

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Τρίτη τη δημιουργία στρατιωτικής συμμαχίας 34 σουνιτικών μουσουλμανικών χωρών κατά της τρομοκρατίας, με έδρα την πρωτεύουσά της, Ριάντ.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σ. Αραβίας διευκρίνισε ότι η χώρα ηγείται της συμμαχίας, την οποία έκανε απαραίτητη η ανάγκη να δοθεί πάλη κατά της τρομοκρατίας με όλα τα μέσα, για την πλήρη εξάλειψή της.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το Ισλάμ απαγορεύει τη διαφθορά και την καταστροφή στον κόσμο, ενώ συμπληρώνεται ότι η τρομοκρατία αποτελεί σοβαρή παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και βασικών δικαιωμάτων, όπως εκείνο στη ζωή και την ασφάλεια.

Στη συμμαχία συμμετέχουν ισχυρότατες στρατιωτικά μουσουλμανικές χώρες, όπως το Πακιστάν, η Τουρκία και η Αίγυπτος, καθώς και χώρες στο έδαφος των οποίων διεξάγονται μάχες, όπως η Λιβύη και η Υεμένη.

Αφρικανικές χώρες οι οποίες έχουν υποφέρει από επιθέσεις ακραίων ισλαμιστών, όπως το Μάλι, το Τσαντ, η Σομαλία και η Νιγηρία αποτελούν επίσης μέρος της συμμαχίας.

Χώρες όπως ο βασικός αντίπαλος της Σ. Αραβίας στη Μέση Ανατολή, Ιράν, αλλά και οι ελεγχόμενες από σιίτες μουσουλμάνους φιλοϊρανικές κυβερνήσεις του Ιράκ και της Συρίας δεν συμμετέχουν στη συμμαχία.

Ο ισλαμιστής - συντηρητικός πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου χαιρέτισε τη συμμαχία ως την καλύτερη απάντηση σε όσους συνδέουν το Ισλάμ με την τρομοκρατία.

Όλα τα μέλη της συμμαχίας είναι επίσης και μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ο οποίος έχει την έδρα του επίσης στη Σαουδική Αραβία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή