Σχεδόν 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις στο Μπουρούντι

Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2015 07:26
UPD:15:28
REUTERS/JEAN PIERRE HARERIMANA

Εκρήξεις και πυρά όπλων αντηχούσαν σε όλη τη Μπουζουμπούρα σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της Παρασκευής. Σύμφωνα με κατοίκους, οι αρχές μάζευαν πτώματα διάτρητα από σφαίρες από τους δρόμους.

A- A A+

Σχεδόν 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν την Παρασκευή στην πρωτεύουσα του Μπουρούντι, όπως ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας, στο χειρότερο ξέσπασμα βίας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Μάιο.

Εκρήξεις και πυρά όπλων αντηχούσαν σε όλη τη Μπουζουμπούρα σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της Παρασκευής. Σύμφωνα με κατοίκους, οι αρχές μάζευαν πτώματα διάτρητα από σφαίρες από τους δρόμους.

Η κατάσταση στην πόλη το Σάββατο, πάντως, ήταν ήρεμη.

Ο εκπρόσωπος του στρατού συνταγματάρχης Γκασπάρ Μπαρατουζά δήλωσε ότι ένοπλοι επιτέθηκαν σε τρεις εγκαταστάσεις του στρατού στη Μπουζουμπούρα, δίνοντας το έναυσμα για μια ημέρα αλλεπάλληλων συγκρούσεων στην πόλη. Ο συνταγματάρχης Μπαρατουζά είπε ότι 79 από τους δράστες των επιθέσεων σκοτώθηκαν και άλλοι 45 συνελήφθησαν. Τέσσερις αστυνομικοί και τέσσερις στρατιώτες επίσης έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι τραυματίες της αστυνομίας και του στρατού είναι 21, διευκρίνισε ο ίδιος.

«Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις τέλειωσαν πλέον», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι αρχές κατέσχεσαν τουλάχιστον 97 όπλα και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών.

Οι ταραχές στο Μπουρούντι, που ξέσπασαν τον Απρίλιο, όταν ο πρόεδρος Πιερ Ενκουρουζίζα ανακοίνωσε τα σχέδιά του να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στο αξίωμα, έχουν θορυβήσει τις κυβερνήσεις των άλλων κρατών της περιοχής, η οποία παραμένει ασταθής, δύο δεκαετίες μετά τη γενοκτονία στη γειτονική Ρουάντα.

Τις αιματηρές συγκρούσεις καταδίκασε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που φοβούνται, όπως και άλλες δυτικές κυβερνήσεις, ότι η χώρα της κεντρικής - ανατολικής Αφρικής υπάρχει κίνδυνος να ολισθήσει ξανά σε εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των διαφορετικών φυλών της.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενημερώθηκε για τις εξελίξεις την Παρασκευή. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ, η οποία ασκεί την προεδρία του Σ.Α. τον Δεκέμβριο, σημείωσε ότι το 15μελές όργανο των Η.Ε. είναι έτοιμο να εξετάσει τη λήψη «περαιτέρω μέτρων».

Η αστυνομία δεν έδωσε στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών των επιθέσεων. Ένας από τους στρατηγούς που είχαν συμμετάσχει στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος δήλωσε ότι η οργάνωσή του έχει ακόμη στόχο να ανατρέψει τον πρόεδρο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή