«The lobster»: Σημαντική διάκριση στα «ευρωπαϊκά Όσκαρ»

Το βραβείο σεναρίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου απέσπασαν οι Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου
Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015 22:41
UPD:23:54
A- A A+

Το βραβείο σεναρίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου απέσπασαν οι Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου, για την ταινία «The lobster», στην 28η τελετή απονομής των «ευρωπαϊκών Όσκαρ», τα οποία ανοίγουν τον κύκλο των διεθνών βραβεύσεων της κινηματογραφικής περιόδου.

Η ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη, η οποία ήταν υποψήφια και στις κατηγορίες  Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας για τον ρόλο που ενσαρκώνει ο Κόλιν Φάρελ, έχει ήδη κερδίσει άλλο ένα βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, εκείνο των κοστουμιών.

Ύμνος σε όλες τις αντιθέσεις που χρωματίζουν τη ζωή

Η «Νιότη» απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου. Ο - βραβευμένος με Όσκαρ - Ιταλός σκηνοθέτης Πάολο Σορεντίνο επέστρεψε με τη δεύτερη αγγλόφωνη ταινία του, δημιουργώντας έναν ύμνο σε όλες τις αντιθέσεις που χρωματίζουν τη ζωή: νιάτα - γεράματα, ομορφιά - ασχήμια, ευφυΐα - ανοησία, δημιουργία - απραξία. Με πρωταγωνιστές τους - επίσης, βραβευμένους με Όσκαρ - Μάικλ Κέιν και Ρέιτσελ Βάις, τους - υποψήφιους για Όσκαρ - Χάρβεϊ Καϊτέλ και Τζέιν Φόντα και τους Πολ Ντέινο και Άλεξ ΜακΚουίν, το δράμα αυτό ήταν υποψήφιο για τον Χρυσό Φοίνικα του 68ου Φεστιβάλ Καννών ενώ άνοιξε και το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Ήρωές του είναι δύο 80άχρονοι άνδρες, οι οποίοι προσπαθούν να συμφιλιωθούν με το τέλος που έρχεται, παρατηρώντας με τρυφερότητα και περιέργεια τις ζωές των γύρω τους, από την απόσταση που τους δίνει η ηλικία τους.

Βλέποντάς την όχι σαν μια απαισιόδοξη ταινία, αλλά το ακριβώς αντίθετο, ο Ιταλός σκηνοθέτης σημειώνει: «Για μένα, ο χρόνος είναι το απόλυτο θέμα: το πώς περνά, πόσος μάς μένει, πόσος έχει ήδη περάσει. Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον χρόνο. Πάνω από όλα, είναι η σχέση μας με το μέλλον και τα νιάτα, ακόμη κι όταν πια δεν είμαστε νέοι. Ίσως, την έκανα, για να ξορκίσω έναν φόβο, που, πιστεύω, όλοι έχουμε. Το πέρασμα του χρόνου με συναρπάζει πλέον, και αυτό, που μένει από την ταινία, είναι ότι όλοι μπορούν να βρουν μια στιγμή ελευθερίας, γιατί η ελευθερία είναι το μέλλον».

Τα φετινά τιμητικά βραβεία της Ακαδημίας απονεμήθηκαν στη Σαρλότ Ράμπλινγκ, τον Μάικλ Κέιν και τον Κριστόφ Βαλτς, για το σύνολο της καριέρας τους.


Τα βραβεία 

Καλύτερη Ταινία

«Νιότη» του Πάολο Σορεντίνο

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Κωμωδία

«Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξή του» του Ρόι Άντερσον

Καλύτερη Σκηνοθεσία

Πάολο Σορεντίνο για τη «Νιότη»

Καλύτερο Σενάριο

Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου για το «The lobster»

Ανδρική Ερμηνεία

Μάικλ Κέιν για τη «Νιότη»

Γυναικεία Ερμηνεία

Σαρλότ Ράμπλινγκ για το «45 χρόνια»

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ

«Amy» του Ασίφ Κάπάντια

Βραβείο Κοινού

«Το Μικρό Νησί»

Φωτογραφίας

Μάρτιν Γκσάλχτ, «Goodnight Mommy»

Μοντάζ

Γιάζεκ Ντρόσλο, «Body»

Κοστούμια

Σάρα Μπλέκινσοπ, «The lobster»

Μουσικής

Cat’s Eyes, «The Duke of Burgundy»

Ήχου

Βάσκο Πρίμεντελ και Μιγκέλ Μάρτινς, «Arabian Nights»

Ευρωπαϊκής Ανακάλυψης

«Mustang», Ντενίζ Γκάμζε Εργκιβέν

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων

«Song of the sea» του Τομ Μουρ.
 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς