Γ. Αμανατίδης: Στόχος να μετατρέψουμε τη Θράκη σε ενεργειακή πύλη της Ευρώπης

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015 23:01
UPD:23:03
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πως η αναπτυξιακή στρατηγική για τη Θράκη σχεδιάζεται με κριτήρια τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και των συνεργατικών εγχειρημάτων (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Η μετατροπή της Θράκης σε νέα ενεργειακή πύλη της Ευρώπης είναι το όραμα της κυβέρνησης για την περιοχή, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, χαιρετίζοντας την έναρξη του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών.

Ο κ. Αμανατίδης εξήγησε πως η αναβάθμιση της ενεργειακής συνεργασίας με την Αίγυπτο, η προώθηση του αγωγού TAP , αλλά και η χθεσινή υπογραφή της Τελικής Επενδυτικής Συμφωνίας (FID) για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), έρχονται να ενισχύσουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, άμεσα, δυναμικά και με τρόπο που θα συμβαδίζει με την προστασία της και με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πως η αναπτυξιακή στρατηγική για τη Θράκη σχεδιάζεται με κριτήρια τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και των συνεργατικών εγχειρημάτων.

«Στον ευρύτερο αναπτυξιακό προσανατολισμό της περιοχή εντάσσεται και η προώθηση ενός μοντέλου ήπιας ανάπτυξης, με γνώμονα την περιβαλλοντική προστασία της Θράκης. Η πολιτική αυτή αναμένεται να προσδώσει νέα ώθηση στον τουρισμό, να στηρίξει αποτελεσματικά τον αγροτο-διατροφικό τομέα, να υποδείξει νέες παραγωγικές δυνατότητες για την εκμετάλλευση του ορεινού όγκου της Θράκης, να αξιοποιήσει τα ενεργειακά αποθέματα και τους υδάτινους πόρους» πρόσθεσε ο κ. Αμανατίδης.

Η αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και η ανάδειξή του σε εμπορικό κόμβο ευρύτερης σημασίας, ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και η ολοκλήρωση των οδικών δικτύων και των κάθετων αξόνων, ώστε η Ελλάδα να καταστεί κόμβος μεταφορών και ενεργειακών διοδίων, για τη διασύνδεση της Ευρώπης με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και της Ασίας μέσω της Θράκης, με το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση να έχει πραγματοποιηθεί πρόσφατα με την υπογραφή συμφωνίας διαλιμενικής συνεργασίας της Αλεξανδρούπολης με το λιμάνι της Δαμιέττης στην Αίγυπτο, συγκαταλέγονται στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, επισήμανε ο κ. Αμανατίδης .

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή