Σχέδιο της Κομισιόν για δράση της Frontex ακόμη και χωρίς την έγκριση των κρατών - μελών

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015 21:03
UPD:21:10
REUTERS/MARKO DJURICA

 «Οι εποχές που πρέπει να ζητιανεύουμε για αστυνομικούς πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε υπό την Frontex μια πραγματική υπηρεσία φύλαξης συνόρων» αναφέρουν κύκλοι της Κομισιόν (φωτ. αρχείου). 

A- A A+

Την κινητοποίηση των δυνάμεων της Frontex ακόμη και χωρίς τη θέληση της εκάστοτε ευρωπαϊκής χώρας, προβλέπει το ειδικό σχέδιο της Κομισιόν για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, το οποίο θα παρουσιαστεί την προσεχή Τρίτη.

Η άνευ αδείας δράση της Frontex θα πραγματοποιείται, σύμφωνα με το Spiegel που αποκαλύπτει το σχέδιο, σε σπάνιες περιστάσεις.

Παράλληλα, βάσει του σχεδίου της Κομισιόν, η Frontex θα διαθέτει μία δύναμη 2.000 αστυνομικών από όλες τις χώρες – μέλη, η οποία θα βρίσκεται σε επιφυλακή, για τυχόν επέμβασή της.

«Τα κράτη-μέλη μελλοντικά, θα έχουν σε συνεχή ετοιμότητα έως και 2000 αστυνομικούς για ενδεχόμενες ανάγκες της Frontex. Οι αστυνομικοί θα πρέπει να είσαι θέση να μετακινηθούν γρήγορα στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. σε περιπτώσεις ανάγκης, όπως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα» σημειώνονται ενδεικτικά.

 «Οι εποχές που πρέπει να ζητιανεύουμε για αστυνομικούς πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε υπό την Frontex μια πραγματική υπηρεσία φύλαξης συνόρων» αναφέρουν κύκλοι της Κομισιόν. 

«Όταν κράτη, όπως τώρα η Ελλάδα, αποτυγχάνουν στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., πρέπει η Ευρώπη να μπορεί να αναλαμβάνει το πρόσταγμα για συγκεκριμένα τμήματα των συνόρων», δήλωσε σχετικά, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέρνερ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή