Γ. Ιακώβου: Οι δηλώσεις Γκιουλ δείχνουν νευρικότητα

«Ηχηρό πολιτικό μήνυμα» από το Ευρωπϊκό Κοινοβούλιο
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2005 13:13
A- A A+

Νευρικότητα, αλλά και προσπάθεια προετοιμασίας της τουρκικής κοινής γνώμης, δείχνουν οι χθεσινές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, περί μη μεταβάσης του στην εναρκτήρια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σύνοδο στο Λουξεμβούργο και για το ενδεχόμενο να μην ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις Τουρκίας - Ε.Ε. στις 3 Οκτωβρίου, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Γκιουλ, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον υπουργό Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής, Αριστοτέλη Παυλίδη, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε έκπληξη γιατί όλα τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν τη σημερινή εικόνα, είχαν συζητηθεί κιόλας από τον περασμένο Απρίλη και μάλιστα πολλά από αυτά προέρχονται από το περιεχόμενο της κοινής θέσης της Ε.Ε. για τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Ο κ. Ιακώβου χαρακτήρισε εξάλλου, «ηχηρό πολιτικό μήνυμα προς την Τουρκία», την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αναβάλει την ψήφιση του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας - Ε.Ε. και στα δέκα νέα κράτη - μέλη.

Όπως διευκρίνισε, η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει τις διεργασίες στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι ανησυχίες που υπάρχουν αφορούν τον τρόπο κύρωσης του Πρωτοκόλλου από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, δηλαδή το κατά πόσον στο πρωτόκολλο θα ενσωματωθεί η διακήρυξη της Αγκυρας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή