Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ στον Ν. Αθανασάκη

Με αφορμή τις χθεσινές του δηλώσεις για το έργο «Πείρος - Παραπείρος»
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2005 13:55
A- A A+

Για υποκρισία, ψευδολογία και λαϊκισμό κατηγορεί το ΥΠΕΧΩΔΕ τον εκπρόσωπο Τυπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Αθανασάκη, με αφορμή τις χθεσινές του δηλώσεις για το έργο «Πείρος - Παραπείρος».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, επί 20 χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν ούτε καν να δημοπρατήσουν το ζωτικό για την περιοχή της Πάτρας έργο «Πείρος - Παραπείρος».

Το ΥΠΕΧΩΔΕ χαρακτηρίζει ψευδείς τους ισχυρισμούς του κ.Αθανασάκη ότι δήθεν το υπουργείο έχει υπογράψει τη σύμβαση του έργου με την εταιρεία Μηχανική Α.Ε., σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν να υπογραφεί καμία σύμβαση χωρίς τη θετική γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, κατά τη δημοπράτηση του έργου, οι δύο πρώτες εταιρείες είχαν ελάχιστη διαφορά στις προσφορές τους (η I.R.A COSTRUZIONI GENERALI SRL έδωσε έκπτωση 42,67% και η ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε 42,61%). Η Επιτροπή έκρινε ότι με τα τυπικά προσόντα που παρουσίασε η άγνωστη ιταλική εταιρεία, στη χώρα της δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει ανάλογο έργο και γι’ αυτό αποφάσισε ότι μειοδότης πρέπει να είναι η Μηχανική Α.Ε., υπό τον όρο ότι αυτό θα το ενέκρινε και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

«Mε το νέο νόμο», υπογραμμίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, «εν αντιθέσει με το βρώμικο «μαθηματικό τύπο», αλλά και τον προηγούμενο νόμο που χρησιμοποιούσε το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να στηθεί κανένας διαγωνισμός. Το έργο το παίρνει ο μειοδότης, εκτός κι αν δεν έχει τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα».

Όπως επίσης τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, «δύο ανώτατα ελληνικά δικαστήρια - το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο - θα κρίνουν το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και όχι ο κ. Αθανασάκης. Και θα κρίνουν αν ορθά αποκλείστηκε λόγω έλλειψης τυπικών προσόντων η ιταλική εταιρεία».

Παράλληλα σημειώνεται ότι για παρόμοιους τυπικούς λόγους με αυτούς της εν λόγω υπόθεσης, έχει αποκλειστεί η Μηχανική Α.Ε. από έργα του Μετρό ύψους 530 εκατομμυρίων ευρώ και έχει προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Επίσης, μέχρι σήμερα με το νέο νόμο έχουν δημοπρατηθεί έργα πάνω από 4 δις ευρώ κι έχουν συμβασιοποιηθεί έργα 2 δις ευρώ και από αυτά η ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. ανέλαβε μόνο ένα έργο, το Φράγμα Συκιάς. Τα άλλα έργα στα οποία συμμετέχει στην κατασκευή τους, δημοπρατήθηκαν με τον παλιό νόμο του ΠΑΣΟΚ και είναι αποτέλεσμα δικαστικών αποφάσεων.

Το υπουργείο δηλώνει αναρμόδιο να απαντήσει για τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας Μηχανική Α.Ε., επισημαίνοντας πάντως πως για έργα που ξεκίνησαν επί των ημερών της σημερινής πολιτικής ηγεσίας, το πρώτο εξάμηνο του 2005 η εταιρεία εισέπραξε 155.460 ευρώ για εκτελεσθείσες εργασίες. «Ο καθένας ας κρίνει αν η αύξηση των κερδών της εταιρείας οφείλεται σε εισπράξεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ και ας αναλογιστεί πόσο ύπουλη και χωρίς ήθος είναι η δήλωση του κ. Αθανασάκη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

«Σήμερα υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και σκληρός ανταγωνισμός γι’ αυτό και καμία εταιρεία δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μεγάλο μερίδιο από τα δημοπρατούμενα έργα. Οι εποχές ΠΑΣΟΚ του στησίματος διαγωνισμών τελείωσαν ανεπιστρεπτί!», καταλήγει η ανακοινωση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή