Θύμα του πολέμου

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2005 18:41

A- A A+

Οταν για μας τους τηλεθεατές, οι νεκροί του πολέμου είναι αριθμοί,

Οταν το αίμα είναι απλά κόκκινο, και δεν μας εμπλέκει συναισθηματικά αφού δεν το βλέπουμε δίπλα μας,

Οταν σε απόσταση αναπνοής οι βόμβες έχουν άλλο ήχο και φυλακίζουν σε ξενοδοχεία την πληροφόρηση,

Οταν το πρόσωπο της αλήθειας κρύβεται θολό πίσω από σκηνογραφίες που καταβροχθίζει το τέρας της τηλεθέασης, που κρύβει τεράστια δύναμη, γι' αυτό και γίνεται διαχειριζόμενο είδος και ζητούμενο σε κάθε διένεξη από αμφότερες τις πλευρές...

ο πολεμικός ανταποκριτής καλείται να κινηθεί ανάμεσα στο παιχνίδι της προπαγάνδας και την υπηρέτηση της αλήθειας.

Εγχείρημα δύσκολο όταν αφενός τα ίδια τα ΜΜΕ τρέφονται από την υπερβολή του εντυπωσιασμού, με αποτέλεσμα να είναι επιρρεπή στην διαστρέβλωση των ειδήσεων και αφετέρου οι δημοσιογράφοι βρίσκονται να είναι θύματα διατεταγμένων επιχειρήσεων εκφοβισμού και παραπληροφόρησης.

«Δημοσιογραφία και πόλεμος», αλήθειες και ψέματα, ήταν το θέμα που αναπτύχθηκε σε συζήτηση στις 29 Σεπτεμβρίου στο Γερμανικό Ινστιτούτο.

Τρεις απεσταλμένοι σε πολεμικά μέτωπα, μίλησαν για την ενημέρωση, που επιχειρώντας να σώσει πληγώνει, πολλές φορές την αλήθεια.

Ο Πάνος Χαρίτος, ανταποκριτής της ΝΕΤ στη Μ. Ανατολή, ο Παύλος Νεράντζης δημοσιογράφος της ΕΤ3 και ανταποκριτής της εφημερίδας «Μανιφέστο» στην Ελλάδα και η Τζουλιάνα Σγκρένα (φωτογραφία), η ιταλίδα απεσταλμένη στο Ιράκ της ίδιας εφημερίδας, που απήχθη στη Βαγδάτη και έμεινε αιχμάλωτη για ένα μήνα, με συντονιστή τον Νικόλα Βουλέλη, διευθυντή σύνταξης του ΑΠΕ, σκιαγράφησαν πτυχές μιας πραγματικότητας που τελικά έχει θύματα την ενημέρωση και τους δημοσιογράφους σε εμπόλεμες ζώνες, αφού σαν δημοσιογράφος εύκολα γίνεσαι «ενοχλητικός», «εν δυνάμει κατάσκοπος», «εν πολλοίς ανεπιθύμητος» και κατά συνέπεια εύκολα αναλώσιμος.

Η ενημέρωση είναι θύμα του πολέμου και αυτό είναι σαφές από την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ, επισήμανε η Τζουλιάνα Σγκρένα, εξηγώντας ότι εκεί τώρα καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει μάρτυρες. Το πόσο πολύπλοκα είναι τα νήματα που κινούν τον πόλεμο και την ενημέρωση διαφάνηκε άλλωστε και από τη δική της απελευθέρωση η οποία σημαδεύτηκε από τον θάνατο του ιταλού αστυνομικού Νικόλα Καλιπάρι από τους Αμερικανούς. Μια ιστορία με πολλά σκοτεινά σημεία που, όπως είπε η ίδια, δεν φαίνεται να θέλει να διαλευκάνει η Ιταλία σε μία προσπάθεια να μη διαταράξει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Μαρτυρίες, εικόνες, συναισθήματα, συμπεράσματα σκιαγράφησαν μια πραγματικότητα που δεν περνάει στο γυαλί της τηλεόρασης.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή