Απογοήτευση και νταηλίκι

Προετοιμασία για διπλωματικό θρίλερ
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2005 19:12
A- A A+

Τη γραμμή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ακολουθεί και ο τουρκικός Τύπος, που περιγράφει με μελανά χρώματα την πρόοδο των διαβουλεύσεων μέχρι την 3η Οκτωβρίου.

«Η ατμόσφαιρα στην Ευρώπη είναι γκρι, όπως και το χρώμα στο σακάκι του υπουργού Εξωτερικών μας», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Ακσάμ.

Αναπαράγοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Αμπντουλάχ Γκιούλ, η Ραντικάλ επισημαίνει ότι οι ενταξιακές διαβουλεύσεις ίσως και να μην αρχίσουν τη Δευτέρα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έχει διευκρινίσει ότι δεν θα αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο εάν δεν λάβει προσχέδιο του διαπραγματευτικού πλαισίου.

Αρκετές εφημερίδες μάλιστα πλάθουν ήδη σενάρια: το αεροπλάνο του Γκιούλ θα περιμένει με αναμμένους τους κινητήρες στο αεροδρόμιο, αλλά δεν θα απογειωθεί μέχρι να δώσει την εντολή ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Πιο αισιόδοξοι αναλυτές όπως ο Μουχαρέν Σαρικαγιά της Σαμπάχ προβλέπουν ότι το βράδυ της Κυριακής ή το πρωί της Δευτέρας η Αυστρία θα αποσύρει τελικά τις προτάσεις της να προσφερθεί στην Τουρκία προνομιακή σχέση.

Ο αρθρογράφος της Μιλιέτ τονίζει ότι η Ε.Ε. «δεν είναι παράλογη μέχρι του σημείου να επιβάλει στην Αγκυρα όρους τους οποίους δεν μπορεί να αποδεχθεί, όπως η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της αρμενικής γενοκτονίας.

Εάν η Ε.Ε. επιμείνει, θα έχει τότε δεχθεί να χάσει την Τουρκία».

«Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας λέει "φτάνει πια", γιατί ο λαός μας έχει κουραστεί να πληγώνεται και να προσβάλλεται η χώρα του", γράφει ο χρονογράφος της Χουριέτ.

«Ολα μπορούν να συμβούν(...). Η υπομονή έχει τα όριά της», εκτιμά ο Χασάν Τζεμάλ της Μιλιέτ, αναφερόμενος στο ποια μπορεί να είναι η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης.

«Παρατηρούμε με φόβο τις προσπάθειες αναζωπύρωσης ενός πρωτόγονου εθνικισμού που πιστεύαμε ότι είχε χαθεί στις σκοτεινές σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας», γράφει σε άρθρο της η Σαμπάχ.

Καταγγέλλοντας τις «απεχθείς πολιτικές λαϊκισμού σε βάρος της Τουρκίας», το άρθρο αυτό, που καλύπτει όλη την πρώτη σελίδα της Σαμπάχ, αναφέρει: «Η Ε.Ε., στόχος και λόγος ύπαρξης της οποίας είναι η δημοκρατία, η ειρήνη και η ελευθερία που θα σβήσουν τα σύνορα της Γηραιάς Ηπείρου, δεν αξίζει κάτι τέτοιο. Ούτε και η Τουρκία».

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επιχείρησε να καθησυχάσει την τουρκική κοινή γνώμη με συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη σημερινή Χουριέτ. «Το μέλλον της Τουρκίας είναι η ένταξη στην Ε.Ε.» δήλωσε ο Μπλερ, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται να επεκταθεί για να αποφύγει την εσωστρέφεια, και πως η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου.

Πηγή: BBC, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή