Η στάση της Βιένης προετοιμάζει για διπλωματικό θρίλερ

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2005 20:53
A- A A+

Τρεις ημέρες πριν την προγραμματισμένη έναρξη των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία, την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, η Αυστρία οξύνει τη στάση της και -σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, τις οποίες μεταδίδουν απόψε τα αυστριακά ΜΜΕ- φέρεται να ζητά τώρα τη διαγραφή από την εντολή για τις διαπραγματεύσεις, της διατύπωσης: «Ο κοινός στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η ένταξη».

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, η Βιένη επιμένει στη διατύπωση πως «οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μία ανοικτή διαδικασία, για της οποίας το αποτέλεσμα δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων». Επιπλέον, η αυστριακή πλευρά ζητά να συμπεριληφθεί στο διαπραγματευτικό πλαίσιο η διατύπωση πως θα υπάρξει μια «τίμια κατανομή των οικονομικών επιβαρύνσεων» έπειτα από ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές εξέφραζαν απαισιοδοξία για την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας κατά την κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. το βράδυ της Κυριακής στο Λουξεμβούργο. Οπως σημείωναν, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, υπάρχουν φόβοι πως η ίδια η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει πλέον στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στο Λουξεμβούργο.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως στις διεθνείς σχέσεις δεν είναι δυνατόν να αλλάζουν οι στόχοι λίγο πριν τις διαπραγματεύσεις. Πέραν αυτού, κάτι τέτοιο αντιβαίνει στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο του 2004, στην οποία οριζόταν ως στόχος η ένταξη της Τουρκίας και την οποία είχε υιοθετήσει και ο Αυστριακός καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

Παρατηρητές ανάγουν την στάση της Βιένης και σε λόγους καθαρά πολιτικής σκοπιμότητας λόγω των τριών εκλογικών αναμετρήσεων τις επόμενες εβδομάδες σε τοπικό επίπεδο στην Αυστρία, στις οποίες το Λαϊκό Κόμμα του καγκελαρίου Σιούσελ αναμένει απώλειες.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή