Ε.Ε. - Απαισιόδοξος ο Τζακ Στρο για λύση στο αδιέξοδο

Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2005 11:43
UPD:12:00
A- A A+

Nέο σχέδιο κειμένου για το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας -το οποίο έχει διαμορφώσει μετά από διαβουλεύσεις με την αυστριακή αντιπροσωπεία- παρουσιάζει σήμερα στους υπουργούς Εξωτερικών των «25» η βρετανική προεδρία, με την ελπίδα να αρθεί το αδιέξοδο στον προσδιορισμό του πλαισίου για τις διαπραγματεύσεις Τουρκίας – Ε.Ε.

Πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, δήλωσε απαισιόδοξος για την εξέλιξη των συνομιλιών κατά τη σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Ο κ. Στρο δήλωσε πως δεν είναι καθόλου βέβαιος για τον αν τελικά η Ε.Ε. θα μπορέσει σήμερα να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. «Αυτό κατ΄ουδένα τρόπο είναι βέβαιο», τόνισε ο βρετανός ΥΠΕΞ ύστερα από κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχε με την αυστριακή ομόλογό του, Ούρσουλα Πλάσνικ, και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας, Ντάγκλας Αλεξάντερ, τόνισε πως η βρετανική προεδρία επιζητεί για την Αγκυρα «την πλήρη ένταξη και τίποτε άλλο», σημειώνοντας πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπόρν, εξέφρασε την ελπίδα πως θα βρεθεί λύση ώστε να αρχίσουν μέσα στην ημέρα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εκτιμώντας παράλληλα πως σε αντίθετη περίπτωση η ζημιά θα ήταν πολύ σημαντική. «Πιστεύω πως θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Θεωρώ πως δεν πρέπει σήμερα να υπερτερήσουν τα εθνικά συμφέροντα», επισήμανε, υπογραμμίζοντας πως σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, «κάτι τέτοιο θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά και θα πλήξει την αξιοπιστία της Ε.Ε.».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή