Νέα εμπλοκή στο Λουξεμβούργο

Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2005 13:35
A- A A+

Νέα εμπλοκή στις συνομιλίες των «25» για το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας καθώς την τελευταία στιγμή η βρετανική προεδρία ενημέρωσε το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ότι η Τουρκία, μεταξύ άλλων, δεν αποδέχεται και την (εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για Ελλάδα και Κύπρο) παράγραφο 5 του κειμένου το οποίο περιγράφει το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι η παράγραφος 5 αναφέρει πως η Τουρκία, κατά την περίοδο μέχρι την ένταξή της, θα πρέπει «σταδιακά να εναρμονίζει τις πολιτικές της προς τρίτες χώρες και τις θέσεις της μέσα σε διεθνείς οργανισμούς (περιλαμβανομένων και αυτών που σχετίζονται με τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. σε αυτούς τους οργανισμούς) με τις πολιτικές και τις θέσεις της Ε.Ε.».

Σημειώνεται πως με την παράγραφο αυτή καλείται εμμέσως πλην σαφώς η Τουρκία να πάψει να θέτει εμπόδια στην ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς, όπως για παράδειγμα το ΝΑΤΟ στο οποίο έχει δικαίωμα βέτο.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες ελληνικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης ενημέρωσε τη βρετανική προεδρία, η οποία από το πρωί πραγματοποιεί διμερείς επαφές, ότι για την Ελλάδα θέμα επαναδιαπραγμάτευσης κειμένων που έχουν συμφωνηθεί δεν τίθεται. Σε περίπτωση που τελικά συμβεί κάτι τέτοιο, τονίζει ο κ. Μολυβιάτης, τότε θα πρέπει να συζητηθούν εκ νέου μια σειρά από ζητήματα τα οποία η ελληνική διπλωματία προτίθεται να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή